Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απειλή για νέα ευρωπρόστιμα λόγω Κορώνειας

Μόνο ένα έργο του σχεδίου αποκατάστασης ολοκληρώθηκε - Τα στοιχεία νέου τηλεμετρικού σταθμού κρίσιμα για την αποτροπή επιβολής τσουχτερών προστίμων

Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των τεσσάρων από τα πέντε τελευταία έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας εγκυμονεί τον κίνδυνο νέων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επισημάνθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη συζήτηση για την τοποθέτηση ενός νέου και κρίσιμου τηλεμετρικού σταθμού στην πολύπαθη λίμνη, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της Κορώνειας.

Σήμερα, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, η κατάσταση της λίμνης κρίνεται ικανοποιητική. Μάλιστα έχει γεμίσει με νερό, τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και η ρύπανση έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πουλιά, σε μια περιοχή που πριν από χρόνια είχε μετατραπεί σε «κρανίου τόπο».

Ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, τόνισε ότι ενώ τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά, ως χώρα υπάρχει η υποχρέωση ολοκλήρωσης του master plan της Κορώνειας και όλων των έργων του. «Έπειτα από φοβερή πίεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με τη βοήθεια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ολοκληρώθηκε το ανάχωμα που διαχωρίζει τη λίμνη από τον υδροβιότοπο και το βαθύ ενδιαίτημα που είναι ουσιαστικά ένα βαθύτερο κομμάτι μέσα στην ίδια τη λίμνη, το οποίο διασφαλίζει τη συγκέντρωση υδάτων και την παρουσία μικροοργανισμών ακόμη και σε περίπτωση ξηρασίας».

Ωστόσο, ο κ. Γιάντσης είπε ότι υπάρχουν οι εκκρεμότητες σε άλλα τέσσερα έργα: «Δεν έγιναν οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης που είχαν σκοπό την ανάσχεση της μόλυνσης της κεντρικής λίμνης, έργα για το κλείσιμο των γεωτρήσεων, δράσεις αντικατάστασης των καλλιεργειών με λιγότερο υδροβόρες και μείωσης των φυτοφαρμάκων και έργα αντικατάστασης των αρδευτικών δικτύων».

Αυτές οι εκκρεμότητες απειλούν με την επιβολή προστίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή στη χώρα από τον προηγούμενο Φεβρουάριο για την Κορώνεια, απειλώντας με πρόστιμα που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30 εκ. ευρώ εφάπαξ και στη συνέχεια (όσο δεν ολοκληρώνονται τα προβλεπόμενα έργα) με πρόστιμο 30.000 ως 70.000 ευρώ την ημέρα, εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι δεν έχει βελτιωθεί η περιβαλλοντική κατάσταση στην Κορώνεια.

Στην αποτροπή της επιβολής του προστίμου πάντως αναμένεται να βοηθήσει και μάλιστα σημαντικά ο νέος τηλεμετρικός σταθμός, που αναμένεται να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη λίμνη και η προμήθειά του εγκρίθηκε σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο σταθμός αυτός θα δώσει στοιχεία για την ποσότητα και ποιότητα του νερού στη λίμνη, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα. Η λήψη δεδομένων θα είναι διαρκής και αυτά θα προστίθενται στα δεδομένα που δίνουν άλλοι 35 τηλεμετρικοί σταθμοί, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή (από Κορώνεια μέχρι Βόλβη), συστήνοντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παρακολούθησης. Οι αρμόδιοι τόνισαν ότι η χρησιμότητα του νέου σταθμού είναι μεγάλη, διότι θα δώσει μια σαφή και αδιαμφισβήτητη εικόνα για τη βελτιωμένη κατάσταση της λίμνης και άρα θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιβάλει πρόστιμα.

Θετικά στοιχεία για την πορεία της Κορώνειας δίνει και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, με σημαντικότερο εκείνο της μείωσης των αποβλήτων από βιομηχανίες.