Skip to main content

Το αντίο του Άνθιμου στη Θεσσαλονίκη - «Ευχαριστώ το ποίμνιό μου»

Η Voria.gr συναντήθηκε με τον παραιτηθέντα μητροπολίτη Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ονομαστική του εορτή το Σαββατοκύριακο, που είναι και αποχαιρετιστήριες για το ποιμαντορικό του έργο

Βρίσκεται κάθε μέρα στο γραφείο του. Συναντά κόσμο κι έχει επαφές με τους συνεργάτες του. Αυτές τις μέρες έχει μεγάλη χαρά για τις διήμερες εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο με αφορμή την ονομαστική του εορτή.

«Τα χρόνια μου να φτάσετε», είναι η πρώτη ατάκα με την οποία μας υποδέχτηκε για μια σύντομη συνάντηση στο γραφείο του.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τα ιερατικά του καθήκοντα τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και αυτή εγκρίθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κινείται με δυσκολία, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, και ήταν άλλωστε ο λόγος που τον οδήγησε στην αποχώρηση.

«Είμαι καλά, ήρεμος», μας λέει και όταν ζητάμε να στείλει ένα μήνυμα στο ποίμνιό του και στην πόλη απαντά μονολεκτικά «ευχαριστώ». Στη δε ερώτηση τι θα του λείψει περισσότερο από την πόλη, δεν δίνει απάντηση. Είναι τόσα πολλά αυτά που τον έδεσαν σχεδόν 20 χρόνια με τη Θεσσαλονίκη που δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο.

Σίγουρα, πάντως, όπως έχει αναφέρει στους συνεργάτες του, του λείπουν ήδη οι λειτουργίες και τα κηρύγματα, αλλά και η καθημερινή επαφή με τον κόσμο.

Image

 

 

Ο κ. Άνθιμος αγαπάει πολύ την πόλη και αφοσιώθηκε στα καθήκοντα του Μητροπολίτη από το καλοκαίρι του 2004, όταν και ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψε μόνο τρεις φορές στο εξωτερικό κι αυτό μετά από σοβαρές υποχρεώσεις που είχε.

«Είναι ήρεμος και ξεκουράζεται αρκετά», λένε οι συνεργάτες του για το καθημερινό του πρόγραμμα. Βρίσκεται όλο το πρωινό στο γραφείο του και δεν αρνείται την ευλογία του σε κανέναν.

Αυτές τις μέρες μάλιστα ενημερώνεται διαρκώς για το διήμερο των εκδηλώσεων που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο με αφορμή την ονομαστική του εορτή, τις οποίες και θα παρακολουθήσει, ενώ δεν κρύβει τη συγκίνησή του, καθώς θα είναι αποχαιρετιστήριες για το ποιμαντορικό του έργο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 2 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, ενώ το πρωί της Κυριακής από τις 7.00 ώς τις 11.00 θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και όλων των αρχών της πόλης.

Ο κ. Άνθιμος θα ήθελε να πει δυο λόγια ως αποχαιρετιστήριο μήνυμα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της υγείας του και τον συναισθηματικό φόρτο της στιγμής.

«Δεν ξέρω ακόμα, θα δούμε», απαντά στην ερώτηση αν θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη και αν αποσυρθεί σε κάποιο μοναστήρι, οι πληροφορίες ωστόσο της Voria.gr λένε ότι θα ακολουθήσει το πνευματικό του τέκνο, τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Β΄,  και θα μετοικίσει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως Παναγία του Έβρου, στη Μάκρη, έξω από την Αλεξανδρούπολη. Το Καθολικό της Μονής ανεγέρθηκε το 1974 από τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο (τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως) και ο ίδιος επισκεπτόταν συχνά το γυναικείο μοναστήρι, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα του μέρη. Οι τρεις μοναχές, οι πρώτες που πήγαν στο μοναστήρι -η μία είναι η ηγουμένη Μακρίνα- τον αναμένουν με συγκίνηση. Σήμερα στο μοναστήρι εγκαταβιούν 50 μοναχές ηλικίας 30 ώς 95 χρόνων και στα καθημερινά τους διακονήματα περιλαμβάνονται αγιογραφίες, ψηφιδωτά, κέντημα, αργυροχοΐα αλλά και γεωργικές εργασίες.

«Είμαι καλά, όλα καλά», είναι η απάντηση που δίνει σε όσους τον ρωτούν πώς πήρε την απόφαση να αποχωρήσει μετά από 60 χρόνια διακονίας, ενώ δείχνει γαλήνιος. Τον στενοχωρεί μόνο που θα χάσει την καθημερινή επαφή με τους πιστούς. Προσεύχεται διαρκώς, διαβάζει -όσο μπορεί- βιβλία θεολογικού περιεχομένου και ξεκουράζεται.

Η απόφασή του να παραιτηθεί -παρότι πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν πως δεν θα έφευγε- είχε ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες, όταν διαπίστωσε πως οι δυνάμεις του τον εγκατέλειπαν. Παρέμεινε ωστόσο γιατί ήθελε να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και να αποσυρθεί χωρίς να αφήσει πίσω του ανοιχτά ζητήματα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστεί τοποτηρητής στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και οι πληροφορίες θέλουν τη θέση να καταλαμβάνει ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας και Πολυγύρου, Νικόδημος, ως ο αρχαιότερος δεσπότης γειτονικού νομού και μόνο σε περίπτωση που αρνηθεί θα οριστεί κάποιος άλλος.

Ο νέος Μητροπολίτης θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στη ΔΙΣ τον Οκτώβριο και ως επικρατέστερος προβάλλει ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ενώ απολαμβάνει και της στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Μητροπολίτης. Εκκλησιαστικοί κύκλοι πάντως σημειώνουν ότι καλό θα ήταν τα γραφειοκρατικά ζητήματα να «τρέξουν γρήγορα» προκειμένου ο νέος ποιμενάρχης να είναι στη θέση του και στην πόλη για τις εορταστικές εκδηλώσεις του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.