Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τη λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς

Ενστάσεις από τους επαγγελματίες του στεγασμένου εμπορίου - Σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα

Την αντίδραση των επαγγελματιών στεγασμένου εμπορίου προκαλεί η επικείμενη απογευματινή λαϊκή αγορά που αναμένεται να λειτουργήσει στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.

Οι έμποροι κάνουν λόγο για «τέχνασμα» προκειμένου να δημιουργηθεί άλλη μια λαϊκή αγορά που θα πλήξει, όπως λένε, ακόμα περισσότερο το στεγασμένο εμπόριο. Μάλιστα, καταθέτουν αντιπρόταση για επέκταση ωραρίου σε ορισμένες από τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν ήδη στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της λειτουργίας της πρώτης απογευματινής λαϊκής αγοράς στην οδό Κώττα Ρούλια, παράπλευρο δρόμο της δυτικής εισόδου, επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να εγκρίνουν την απογευματινή λειτουργία της λαϊκής στη συγκεκριμένη οδό κάθε Τετάρτη, από τις 12.00 έως τις 18.00.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Κάθε Τετάρτη στην οδό Κώττα Ρούλια η απογευματινή λαϊκή αγορά

Ωστόσο, με επιστολή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει σε άλλη συνεδρίαση στην οποία θα έχουν κληθεί να τοποθετηθούν και οι επαγγελματίες στεγασμένου εμπορίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη μπήκαν στον πάγο για λίγες ημέρες οι διαδικασίες που θα οδηγούσαν στην έναρξη λειτουργίας της απογευματινής λαϊκής αγοράς.

Μιλώντας στη Voria.gr ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Χρήστος Νικολόπουλος σημείωσε πως υπάρχει ένας κορεσμός από λαϊκές αγορές στον δήμο Θεσσαλονίκης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ερημώσει πολλές γειτονιές από καταστήματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει καν η προοπτική να ανοίξουν εκ νέου,  καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις τρέχουσες τιμές των πολύ υψηλών ενοικίων. «Το επιχείρημα ότι θα λειτουργεί από τις 12.00 έως τις 18.00 δεν είναι αποδεκτό. Αυτό δεν είναι απογευματινή αγορά, είναι άλλη μια νέα. Δεν έχουμε κάτι με τις λαϊκές αγορές. Προτείναμε σε κάποιες από τις υφιστάμενες να παρατείνουν το ωράριο», επισήμανε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τέχνασμα» προκειμένου να δημιουργηθούν και άλλες λαϊκές αγορές. «Είναι στα λόγια η απογευματινή αγορά, με αυτό το ωράριο», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση το προηγούμενο διάστημα και πως θα έπρεπε να έχει ληφθεί και η άποψη του στεγασμένου εμπορίου.

Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης,  έγκριση για τη λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς αναμένεται και από το περιφερειακό συμβούλιο. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στη Voria.gr ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, γίνονται προσπάθειες να προχωρήσουν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς τον Ιούνιο. Μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα προκηρυχθούν οι θέσεις των πάγκων, όπου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι πωλητές, παραγωγοί και επαγγελματίες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενδιαφέρον για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς με απογευματινό ωράριο υπάρχει και από περιοχή στην ανατολική πλευρά της πόλης.