Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης φοβούμενοι νέα αύξηση στην τιμή

Παρά τον καλό καιρό οι Θεσσαλονικείς γεμίζουν τις δεξαμενές τους υπό τον φόβο αύξησης της τιμής σε επίπεδα άνω του 1,50 ευρώ το λίτρο

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να αποτελεί πλέον την πιο φθηνή λύση έναντι άλλων πηγών ενέργειας, η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων εδώ και μέρες είναι αυξημένη καθώς οι καταναλωτές ζητούν να το προμηθευτούν υπό τον φόβο αύξησης της τιμής του.

«Εδώ και μέρες ο κόσμος προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης. Έχει κίνηση αρκετή» είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής.

Σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη πωλείται πωλείται προς 1,33 ευρώ το λίτρο όπως ανέφερε στη Voria.gr ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, Δημήτρης Καΐσης, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος, «παρότι το πετρέλαιο θέρμανσης άρχισε να πωλείται στην ανώτερη τιμή -1,35 ευρώ το λίτρο-, έσπευσε να το προμηθευτεί προκειμένου να ενταχθεί στην επιδότηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Καΐσης, παρότι ο καιρός είναι καλός με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, «ο κόσμος προμηθεύεται και γεμίζει τις δεξαμενές του με πετρέλαιο με σκοπό να προλάβει αύξηση της τιμής».

«Σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στο 1,33 ευρώ το λίτρο» είπε ο κ. Καΐσης που πρόσθεσε ότι η φετινή σεζόν ξεκίνησε «πολύ δυναμικά σε σχέση με πέρυσι και ο κόσμος μας το λέει ότι δεν χρειάζεται να ανάψει τη θέρμανση αφού έχει καλό καιρό αλλά προμηθεύεται το πετρέλαιο γιατί η τιμή μπορεί να αυξηθεί» και πράγματι όπως επισήμανε «αναμένεται μια αύξηση τουλάχιστον 10 λεπτών ανά λίτρο ενώ υπάρχει και το σενάριο η τιμή να ξεπεράσει το 1,50 ευρώ».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, πολλοί παλιοί του πελάτες που είχαν εγκαταλείψει το πετρέλαιο θέρμανσης και είχαν εγκαταστήσει φυσικό αέριο πλέον καθημερινά επισκέπτονται το πρατήριο του και τον ρωτούν «αν γνωρίζω να τους συστήσω τεχνίτη προκειμένου να ξανασυνδέσουν τον παλιό λέβητα» ώστε να εγκαταλείψουν το μέχρι πρότινος φθηνό φυσικό αέριο.

Η αγορά πάντως, όπως είπε ο κ. Καΐσης, έχει επάρκεια πετρελαίου και δεν πρόκειται να «"μείνει" από πετρέλαιο» παρά τα όσα σενάρια έχουν γραφτεί εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία και του πολέμου στην Ουκρανία.

Εντός της εβδομάδας όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που αφορά την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ενώ για το άνοιγμα της πλατφόρμας είπε ότι θα ανοίξει εντός του Νοεμβρίου, θα τρέξει μέχρι περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου και η πρώτη καταβολή στους δικαιούχους θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του έτους. Περαιτέρω, ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αυτούς που πήραν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και υποβάλλουν αίτηση και φέτος να πάρουν την περσινή βοήθεια μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.