Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αφαίρεσαν από το στομάχι 17χρονης τρίχινη μπάλα 1,5 κιλού

Πρόκειται για ένα τριχοπίλημα στομάχου, το οποίο αποτελείται από μάζες τριχών που παραμένουν στον στόμαχο ατόμων με ψυχοπαθητική προσωπικότητα

Μια τρίχινη μάζα, βάρους 1,5 κιλού και μήκους 27 εκατοστών, έβγαλαν από το στομάχι μιας 17χρονης, που έτρωγε τα μαλλιά της, γιατροί της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη.
   
Πρόκειται για ένα τριχοπίλημα στομάχου, το οποίο αποτελείται από συμπαγείς μάζες τριχών που παραμένουν συνήθως στον στόμαχο ατόμων με ψυχοπαθητική προσωπικότητα, που για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν την έξη της τριχοφαγίας.
   
Η 17χρονη είχε πάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, λόγω αδυναμίας, ανορεξίας, εύκολης κόπωσης και απώλειας βάρους. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι μια ευμεγέθης μάζα καταλάμβανε ολόκληρη την άνω κοιλία, ενώ τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου έδειξαν ότι πάσχει από σοβαρή μικροκυτταρική αναιμία. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία με την υπόνοια τριχοπιλήματος καθώς και σε γαστροσκόπηση, με την οποία επιβεβαιώθηκε η διάγνωση.
   
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μάριος Κατσούναρος πρόκειται για ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε παλαιότερα (το 2011) και τώρα παρουσιάζεται ως αναρτημένη ανακοίνωση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
 
 "Κατά τη λαπαροτομία και γαστροτομή που ακολούθησε, αφαιρέθηκε τριχοπίλημα, βάρους 1,5 κιλού και μήκους 27 εκατοστών. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς εξελίχθηκε ομαλά και η σιδηροπενία ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην από του στόματος χορήγηση σκευάσματος σιδήρου. Η ασθενής τέθηκε σε παρακολούθηση από ψυχίατρο και έξι μήνες μετά την επέμβαση παρέμεινε πολύ καλά στην υγεία της" αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση, την οποία παρουσιάζουν οι: Χριστίνα Κοτσιαρή, Γεώργιος, Πασκαλής Αικατερίνη Μπουντούρη και Μάριος Κατσούναρος.
   
Ο κ. Κατσούναρος επεσήμανε ότι τα τριχοπιλήματα στομάχου μπορούν να λάβουν μεγάλες διαστάσεις και να προκαλέσουν σημαντικές ή και επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές, όπως εξέλκωση, απόφραξη ή και διάτρηση ακόμη και αιμορραγία.
   
Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανακοίνωσης, η σιδηροπενική αναιμία είναι μια σπάνια εκδήλωση, που μπορεί να παρουσιαστεί σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμη και χωρίς εμφανή απώλεια αίματος, ενώ η επιτυχής αφαίρεση του τριχοπιλήματος φαίνεται ότι συμβάλλει στη διόρθωση της σιδηροπενίας.