Skip to main content

Θεσ/νίκη: Με δυο μετρήσεις θα εντοπίσουν τους ενόχους για τη δυσοσμία

Το νέο μηχάνημα που προμηθεύεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΑΠΘ από τα ΕΛΠΕ θα είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις για την δυσοσμία.

Αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν την ή τις ουσίες που προκαλούν την έντονη δυσοσμία στον Εύοσμο μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με έναν ή δυο ελέγχους είναι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, με την προμήθεια του νέου μηχανήματος, που θα διαθέσουν τα ΕΛΠΕ γι' αυτό το σκοπό.

Αυτό τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ενέκρινε την ανάληψη της δαπάνης για την υλοποίηση του ειδικού ερευνητικού προγράμματος ώστε να μετρηθούν και να προσδιοριστούν ουσίες, που ενοχοποιούνται για την έντονη δυσοσμία (μερκαπτάνες) στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η αντιπολίτευση τόνισε πως το ερευνητικό πρόγραμμα και οι μετρήσεις έχουν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών και μέχρι τότε δε θα δοθεί λύση, επειδή θα είναι άγνωστες τόσο οι ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία, όσο και η πηγή τους.

Ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Ηρακλής Λάτσιος, όμως διευκρίνισε ότι μόλις αγοραστεί το μηχάνημα και ρυθμιστεί, μέσα σε ένα μήνα θα είναι δυνατόν ο εντοπισμός της ουσίας και της πηγής.

Ο ίδιος είπε ότι θα γίνονται δειγματοληψίες αέρα και αναλύσεις που θα οδηγήσουν στον προσδιορισμό της ουσίας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού της πηγής του φαινομένου. Πάντως, πρέπει να υπάρξει και μια σειρά αποτελεσμάτων σε βάθος χρόνου, τόνισε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, σημείωσε ότι η ίδια η Περιφέρεια έπρεπε να αγοράσει το μηχάνημα κι όχι τα ΕΛΠΕ, όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν ότι πρόκειται για μηχάνημα εργαστηριακής κλίμακας που λειτουργεί σε ερευνητικό επίπεδο σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και η Περιφέρεια δεν μπορεί να το λειτουργήσει.