Skip to main content

Ποιοι θα κάνουν μάθημα στην πρεμιέρα της Πολιτικής Ακαδημίας της ΝΔ

Έκπληξη με την επιλογή του Σάκη Μουμτζή ως κεντρικού εισηγητή για την «Ιδεολογία». Ποιοι είναι οι επιστήμονες που θα κάνουν... μάθημα στα στελέχη.

Με σημαντικά ονόματα από τον επιστημονικό χώρο, εκπλήξεις και τρεις σημαντικές θεματικές θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο ο πρώτος κύκλος της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Και μάλιστα ο κύκλος ξεκινά με τη θεματική της «Ιδεολογίας» για την οποία εισηγητής είναι ο Σάκης Μουμτζής, δικηγόρος – συγγραφέας, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, αλλά και από τους τακτικούς αρθρογράφους σε εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα κτλ. και επίσης, από τους πρώτους που είχαν προσχωρήσει στο κομματικό εγχείρημα της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας» (ΡΙΚΣΣΥ) του Ανδρέα Λοβέρδου (ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής)...

Ο κ. Μουμτζής είναι γνωστός στη Θεσσαλονίκη για την ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια κυρίως με την κεντροαριστερά και τον ευρύτερο χώρο. Ο ίδιος πάντως τοποθετεί τον εαυτό του στο φιλελεύθερο χώρο. Είναι ενδεικτικό ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις δίνει το παρόν σε εκδηλώσεις της κεντροαριστεράς (ειδικά του Βαγγέλη Βενιζέλου), ενώ υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αγώνας» στις «καλές» μέρες του «Ρήγα Φεραίου».

Ο ίδιος με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook κοινοποίησε τις εντυπώσεις του από το νέο πολιτικό εγχείρημα των κ.κ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη, και την πρεμιέρα του στη Θεσσαλονίκη:

«1. Απρόβλεπτα πολύς κόσμος. Κυριαρχούσαν οι σαραντάρηδες. Το ακροατήριο το αποτελούσαν κανονικοί άνθρωποι. Καθαροί, χτενισμένοι, με κουστούμια και γραβάτες.( αρκετοί) Καλοντυμένες οι γυναίκες.( και αρκετές πολύ ενδιαφέρουσες).

2. Υπήρχε πολύ ΠΑΣΟΚ, αρκετό Ποτάμι και πάρα πολλοί ανένταχτοι.

3. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που ''ψάχνεται''. Δεν καλύπτεται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και περιμένει.

4. Είναι στο χέρι των τριών να πετύχουν. Και είναι στο πολιτικό αισθητήριο του Σ. Θεοδωράκη να αντιληφθεί πως αυτό αποτελεί την τελευταία του ευκαιρία.

5. Θέλω να πιστεύω πως ο Κ. Σημίτης θα στηρίξει συμβολικά αυτήν την προσπάθεια.

Προσωπική εκτίμηση. Θα είναι τραγικό λάθος αν παγιδευτούν στις διαδικασίες της Δημ. Συμπαράταξης».

Πάντως, ο ίδιος από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, έχει ταχθεί υπέρ του. Είναι χαρακτηριστικό κείμενό του στο Liberal.gr, όπου δίνει «διαπιστευτήρια» για τη σημερινή πολιτική και κομματική στάση του.

«Αν με ρωτούσαν ποιο ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας το 2016, θα έλεγα χωρίς δισταγμό, πως ήταν η εκλογή στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν γεγονός-καταλύτης των εξελίξεων και ως τέτοιο θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το αουτσάιντερ με ελάχιστες ελπίδες νίκης. Κι όμως χάρη στην κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών που δεν ήταν νεοδημοκράτες, έκανε την έκπληξη, έκανε την ανατροπή. Αυτός ο τρόπος εκλογής του δείχνει και την αναγκαστική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, προς τον χώρο του φιλελευθερισμού και της κεντροδεξιάς.

Όμως αυτό ακριβώς, αναδεικνύει και τα όρια και τις δυσκολίες που πρέπει να υπερβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο εσωτερικό της παράταξης του, στον σκληρό πυρήνα της, υπάρχουν νησίδες που αμφισβητούν τις πολιτικές επιλογές του. Και είναι φυσικό, καθώς η εντολή που πήρε από αυτούς που τον υπερψήφισαν θίγει κατεστημένες εσωκομματικές δομές και διαταράσσει χρόνιες ισορροπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια του κειμένου υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να προχωρήσει μετρημένα και να λάβει υπόψη του τους συσχετισμούς μέσα στο κόμμα.

«Δεν ανέτρεψε μόνον τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά και το γενικότερο πολιτικό κλίμα της χώρας. Έναν μήνα μετά την εκλογή του, η Νέα Δημοκρατία πήρε, δημοσκοπικά, κεφάλι μετά από τρία χρόνια και για πρώτη φορά ακούστηκε από αυτήν την παράταξη το αίτημα για εκλογές. Με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένας ιστορικός πολιτικός χώρος αισθάνθηκε, αντιλήφθηκε, πως μπορεί να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία με αξιώσεις, μετά από πολύ καιρό, και αναθάρρησε», σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, υπερασπίζεται και την επιλογή του Άδωνη Γεωργιάδη για την αντιπροεδρία του κόμματος τονίζοντας ότι «με την πληθωρική παρουσία του και την αμεσότητα του λόγου του, βοηθεί σημαντικά την όλη αντιπολιτευτική προσπάθεια. Αποδομεί τον λόγο του αντιπάλου και το κυριότερο, αναπτερώνει το ηθικό των φίλων του κόμματος του».

Προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να είναι η σταδιακή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ και η εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος άμεσης εφαρμογής, με έγκαιρη ιεράρχηση στόχων και επιλογή των στελεχών που θα κληθούν να τους πραγματώσουν. «Ας ελπίσουμε όλοι οι φιλελεύθεροι πολίτες, μέσα στον καινούργιο χρόνο να κορυφωθούν οι επιτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την νίκη του στις εκλογές», καταλήγει το κείμενο.

Κατά τα άλλα, ο πρώτος κύκλος της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της ΝΔ περιλαμβάνει τη θεματική της «Εξωτερικής Πολιτικής – Διεθνών Σχέσεων».

Για την «Ιδεολογία και εξωτερική πολιτική. Σχέσεις Ελλάδας – Ευρώπης – Η.Π.Α.» κεντρικός εισηγητής είναι ο επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη νομική σχολή του ΑΠΘ και διδάκτορας στο London School of Economics, Γιάννης Στεφανίδης.

Με αντικείμενο «Ελλάδα – Βαλκάνια – Α.Ο.Ζ. – Κύπρος» θα μιλήσει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, καθηγητής δημοσίου διεθνούς δικαίου στη νομική του ΑΠΘ, καθώς επίσης και στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και στην Αστυνομική Ακαδημία.

Για την «Κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και την εξωτερική πολιτική» θα μιλήσει ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος.

Την Κυριακή η θεματική είναι «Οικονομία – Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ο Χάρρυ Παπαπανάγος, αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καθηγητής Οικονομικών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου, όπως και επισκέπτης καθηγητής στην Ανώτατη Διακλασική Σχολή Πολέμου και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, θα είναι εισηγητής με θέμα: «Χρέος-Βιωσιμότητα-Φορολογική Πολιτική».

Για τη «Χρηματοδότηση της ανάπτυξης – Νομισματική και δημοσιονομική σταθερότητα» θα μιλήσει ο καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στη νομική του ΑΠΘ και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Με θέμα «Χώρος και Ανάπτυξη» θα μιλήσει ο Τάσος Κωτσιόπουλος, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών και καθηγητής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη θεωρία αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ.

Ο πρώτος κύκλος της Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη κλείνει με τη θεματική «Πολιτική Στρατηγική – Επικοινωνία».

Κεντρικοί ομιλητές είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Καρόλου στην Πράγα και Βαρσοβίας, Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος θα έχει αντικείμενο την «Ανάλυση Μοντέλων Πολιτικής Στρατηγικής» και ο πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας, Βασίλης Φεύγας, με θέμα «Στρατηγικές, τακτικές και εργαλεία πολιτικής επικοινωνίας».