Skip to main content

ΘΕΣΕΠΙΚΕΝΤΡΩ: Να απαντήσουν στον Συνήγορο του Πολίτη για Αριστοτέλους

Ο πρόεδρος του «ΘΕΣΕΠΙΚΕΝΤΡΩ» τονίζει ότι το σωματεία έχει απευθυνθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνει απαντήσεις.

Τους λόγους για τους οποίους απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου στον άξονα της Αριστοτέλους, θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Voria.gr, εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου «ΘΕΣΕΠΙΚΕΝΤΡΩ», Άκης Λαζάρου.

Όπως ανέφερε στον Ρ/Σ «Κόκκινο» ο κ. Λαζάρου, το σωματείο απέστειλε επιστολή στον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία ήταν «ένα επακόλουθο πολλών άλλων συζητήσεων, αναφορών προς όλες τις υπηρεσίες - του δήμου, τις κρατικές- για όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην Αριστοτέλους. Επειδή δεν είχαμε δει κάποια ανταπόκριση είτε σε ενέργειες είτε σαν απάντηση, συγκεντρώσαμε όλη τη νομοθεσία που διέπει τον άξονα της Αριστοτέλους όσον αφορά τον δημόσιο χώρο και τη στείλαμε στον Συνήγορο του Πολίτη για να μας πει που υπάρχει το λάθος και τι μπορεί να γίνει».

Στην απαντητική του επιστολή, η οποία διαβιβάστηκε και στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως προσθέτει ο κ. Λαζάρου, «ο Συνήγορος του Πολίτη παρατηρεί ότι δεν τηρείται η νομοθεσία που αφορά τον δημόσιο χώρο και κάποιες παρατυπίες όσον αφορά κάποιες ενέργειες του δήμου».

Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει πως το σωματείο έχει απευθυνθεί στον δήμο ουκ ολίγες φορές, αλλά τις περισσότερες φορές δεν έλαβε απαντήσεις, και πως «κάποιες φορές που πήραμε απαντήσεις, δεν υλοποιήθηκαν αυτά τα οποία μας είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν».

Ο κ. Λαζάρου τόνισε πως σαφώς και υπάρχει νομοθεσία, η οποία όμως τηρείται. «Τώρα εάν είναι ή όχι απαρχαιωμένες ορισμένες διατάξεις, αυτό δεν αφορά εμάς», ανέφερε, συμπληρώνοντας μάλιστα πως αν και έχει γίνει επιτροπή «για να συζητηθούν και να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους από τους οποίους θα διέπεται ο δημόσιος χώρος», μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. «Έχουμε κάνει όλες κι όλες τρεις συνεδριάσεις. Δεν έχει γίνει τίποτα. Έγινε τον Φεβρουάριο, έχουμε φτάσει Νοέμβριο, είχαν πει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είχαμε τελειώσει, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα», σημείωσε.

«Επειδή η εικόνα παραμένει αυτή που βλέπουμε όλοι, αποφασίσαμε κάπου να απευθυνθούμε μήπως και γίνει κάτι», συμπλήρωσε, αναφέροντας επίσης πως πλέον το σωματείο αναμένει τι θα απαντήσει ο δήμος στη επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, το ΥΜΑΘ και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, που κοινοποιείται επίσης η επιστολή.

«Πρέπει να απαντήσουν όλες αυτές οι υπηρεσίες στις οποίες έχει απευθυνθεί ο Συνήγορος του Πολίτη, τι ενέργειες πρέπει να κάνουν και αν θα ανταποκριθούν σε αυτά τα οποία τους λέει να κάνουν», σημείωσε.