Skip to main content

Με μειωμένες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ξεκινά η σεζόν

Παρά την υψηλή φορολογική επιβάρυνση στα καύσιμα, οι μειώσεις στις τιμές αφήνουν περιθώρια για μικρή ελάφρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η εποχική συζήτηση για το κόστος θέρμανσης στους κρύους μήνες τους έτους, δεν έχει ακόμη απασχολήσει τους περισσότερους οικιακούς καταναλωτές καθώς ο καιρός κρατάει και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, τα νοικοκυριά θα πρέπει νωρίτερα ή αργότερα να συνυπολογίσουν το κόστος θέρμανσης στους προϋπολογισμούς δαπανών των ερχομένων μηνών.

Το θετικό είναι ότι η σεζόν ανοίγει με μειωμένη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα αρχίσει να διανέμεται στις επόμενες ημέρες, αλλά και σημαντικά μειωμένες τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι αναμενόμενο αφού η τιμή του αερίου είναι συνδεδεμένη με την τιμή του αργού.

Η μείωση στις τιμές θα αποτελέσει, σε εποχή σκληρών εισπρακτικών μέτρων, μία σχετική ανακούφιση για τις οικογένειες που στις κρύες ημέρες θα πρέπει να ανάψουν καλοριφέρ, σόμπες ή και τζάκια, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους και τις δυνατότητες επιλογής είδους θέρμανσης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω των μεγάλων μειώσεων στις διεθνείς τιμές, αναμένεται να διατεθεί φέτος προς 0,85 ευρώ/λίτρο, κατά τι φθηνότερο από ότι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς η υψηλή φορολογία(ειδικά ο ΕΦΚ) κρατάει την τιμή σχετικά ψηλά. Στη περυσινή περίοδο, η μέση τιμή διάθεσης ήταν στα 0,93 ευρώ/λίτρο. Βεβαίως, εάν μειωθεί ο ΕΦΚ, όπως πιέζει ο κλάδος να συμβεί, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να μειωθεί σημαντικότατα.

Από την άλλη, η τιμή του φυσικού αερίου είναι επίσης μειωμένη και όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, από τον Ιανουάριο του  2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς, ακολουθεί καθοδική πορεία η οποία, στον καταναλωτή ανακόπτεται λόγω της φορολογίας που επιβάλλεται στο καύσιμο. Βεβαίως, να σημειωθεί ότι ο Έλληνας καταναλωτής, λόγω της φορολογίας που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, αλλά και της τιμολόγησης που αφορά στην εισαγωγή και προμήθεια του αερίου, πληρώνει πολύ ακριβότερα το φυσικό αέριο από ότι άλλοι Ευρωπαίοι.

Όπως όμως και να έχει, φαίνεται ότι προ της επιβολής ΦΠΑ, ΕΦΚ και Ειδικού Τέλους, η τιμή έχει μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, κατά 17% ( από 0,048 ευρώ/kwh σε 0,040 ευρώ/kwh), ενώ από τον Ιανουάριο του 2014 ως τον φετινό Σεπτέμβριο η μείωση είναι της τάξης του 26%(από 0,054ευρώ/kwh σε 0,040 ευρώ/kwh).

Oι τιμές του φυσικού αερίου που αναφέρονται είναι αυτές της τιμολογιακής κατηγορίας Τ2 καθώς το 95% των πελατών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ΑΕ ανήκει στη κατηγορία αυτή, δηλαδή της αυτόνομης/ανεξάρτητης θέρμανσης.

Να σημειωθεί βεβαίως ότι η μεγάλη ανατροπή που έγινε στην αγορά θέρμανσης, πριν λίγα χρόνια, με τη μεγάλη αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν σχεδόν εξισώθηκε με το κίνησης, δεν μπορεί να ακυρωθεί όσο και αν μειωθεί ο ΕΦΚ καθώς πάρα πολλοί καταναλωτές εγκατέλειψαν οριστικά τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης στις πολυκατοικίες και εγκατέστησαν αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο ή, σε πάρα πολλές επαρχιακές περιοχές, με ξυλολέβητες.