Skip to main content

Θεοχάρης: Στόχος μας ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας παρουσίασε μια σειρά από μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα δρομολογηθούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής

«Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, απόλυτα προσαρμοσμένο στα σημερινά κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα. Με βασικό όπλο τις νέες τεχνολογίες και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών, με ένα επικαιροποιημένο και πραγματικά λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο μπορούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος», επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε μια σειρά από μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα δρομολογηθούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την απλοποίηση των διαδικασιών επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΑΔΕ, την καθιέρωση των ηλεκτρονικών λογιστικών βιβλίων (myDATA), των ηλεκτρονικών παραστατικών για τις συναλλαγές αλλά και την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε τη σημασία της διασύνδεσης των χρεωστικών μηχανημάτων POS και των ταμειακών συστημάτων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, όπως και της ενίσχυσης υπηρεσιών άμεσης πληρωμής για μικρότερα ποσά όπως είναι το σύστημα IRIS. Ο κ. Θεοχάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρήση της τεχνικής νοημοσύνης με χαρακτηριστικό υπόδειγμα την λειτουργία της αίθουσας επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των ελέγχων οι οποίοι διενεργούνται από υπαλλήλους της υπηρεσίας σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ειδικού  ενδιαφέροντος κ.λπ.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα του λαθρεμπορίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί στη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών και διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο.

Και συνέχισε λέγοντας «προχωρούμε τάχιστα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, αλλά και της ίδιας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με την αναβάθμιση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ (TAXIS, TAXISnet, ELENXIS) και την ανάπτυξη νέων πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών, την τεχνολογική και ουσιαστική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω ψηφιοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, και, τέλος, τη βελτίωση του εργασιακού, οργανωτικού και υλικοτεχνικού πλαισίου των υπαλλήλων. Στόχος μας είναι πάντα η αύξηση της αποτελεσματικότητας του κράτους ως προς τη συλλογή των φόρων, μαζί με μια πολύ πιο εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτη στα συστήματα της ΑΑΔΕ».

«Η φορολογία αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. «Η φοροδιαφυγή προσβάλει κάθε συνειδητοποιημένο και ενεργό πολίτη μιας και δε συνιστά μόνο αντιπαραγωγική και αντί επιχειρηματική πράξη αλλά πάνω απ’ όλα πράξη αντικοινωνική». Και κατέληξε λέγοντας ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η φορολογία δεν είναι μέσον εκδίκησης και τιμωρίας, αλλά το ακριβώς αντίθετο: Ένα μέσον περιφρούρησης της δικαιοσύνης. Με δίκαιη φορολόγηση τιμούμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, τιμούμε τη «Συμφωνία Αλήθειας» που έχουμε συνάψει με τους συμπολίτες μας».