Skip to main content

Θεοδωράκης:Δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε τον «οδικό χάρτη» για τη σύγκρουση, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την ΝΔ

Σύνθεση και συνεννόηση στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σύγκρουση με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό που εκπροσωπούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη κατά την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού που πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, δίνοντας το στίγμα του νέου φορέα.

«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Αλλαγής! Δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών. Ούτε έχει ανάγκη από κάποιους που θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Κίνημα Αλλαγής λοιπόν. Κίνημα και όχι κόμμα που συνειρμικά παραπέμπει και σε λάθη: Κομματικό κράτος, κομματικοί μηχανισμοί. Το Ποτάμι είναι Κίνημα, για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Και η λέξη «Αλλαγή» είναι το άφθαρτο διαχρονικό αίτημα όλων μας» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην έναρξη της ομιλίας του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε τον «οδικό χάρτη» για τη σύγκρουση, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. «Ο λαϊκισμός απειλεί συνεχώς την πορεία της χώρας. Και πρέπει να είναι μονίμως στο στόχαστρο του νέου Κινήματος. Η νίκη επί του λαϊκισμού δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια και αφορισμούς αλλά με αλήθειες και όχι κενές υποσχέσεις. Πραγματική ανάκαμψη και όχι ανακατανομή της φτώχειας. Δικαιοσύνη και όχι παζάρια με συμφέροντα. Συμμετοχή των δημιουργών και όχι ενίσχυση των συντεχνιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε: «Πολιτική δεν είναι η εμμονή στα σύμβολα του παρελθόντος» και πρόσθεσε: Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές, βασισμένες σε νηφάλια διαβούλευση.

«Αλλά θα χρειαστούμε κάτι ακόμα σημαντικότερο, αν θέλουμε να επιτύχουμε. Θα χρειαστούμε ένα χάρτη με στόχους» είπε και έθεσε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων για την επόμενη μέρα, λέγοντας:

«Υπάρχουν βουνά που πρέπει να κατακτηθούν, για να εγκαθιδρύσουμε ένα κράτος δικαίου, με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία».

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια». Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Οι παλινωδίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τροφοδοτούν συνέχεια με αβεβαιότητα την οικονομία». Η κοινωνία, οι μικρομεσαίοι, η επιχειρηματική κοινότητα δεν τους εμπιστεύεται. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει έναν ιδιότυπο ταξικό πόλεμο στη μεσαία τάξη, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Έξοδος από τα μνημόνια απαιτεί ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που μπορεί να «αγγίξει» το Κίνημα Αλλαγής κάνοντας λόγο για τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε τίποτα, όπως ένας δάσκαλος στα ακριτικά νησιά, μια εργαζόμενη μητέρα, ένας νέος που είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό, ένας επιχειρηματίας που τα βάζει με την γραφειοκρατία. «Όλοι αυτοί που περπατούν συνεχώς με τον άνεμο αντίθετα, χωρίς ποτέ να ζητάνε αντάλλαγμα από την πολιτική εξουσία. Όλοι αυτοί θέλουν να αποκτήσουν φωνή, αλλά μια φωνή που τους ταιριάζει, όχι μια φωνή που έρχεται από το πηγάδι του παρελθόντος» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε εκείνους που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να καταλάβουν ότι, οι εποχές των ψεμάτων τελείωσαν.

Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για ένα καινούργιο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τον λαό: «Η διεκδίκηση του κεντροαριστερού κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τον λόγο και τις δράσεις μας. Η χώρα, εκτός από μνημόνια, θέλει ένα καινούργιο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια. Στη χώρα της ψεύτικης ταμπέλας, πρέπει αυτή τη φορά να δώσουμε τη μάχη του περιεχομένου. Και να τη δώσουμε ενωμένοι».

Τέλος ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενότητας στο Κίνημα Αλλαγής είπε χαρακτηριστικά: «Δύο συνεργαζόμενες Κοινοβουλευτικές Ομάδες – μια φωνή. Υπάρχουν και διαφορές, δεν το κρύβουμε. Θα προχωράμε όμως με δημιουργικές συνθέσεις. Γιατί μας ενώνουν περισσότερα. Σχέδιο, εξωστρέφεια, καινοτομία, δικαιοσύνη έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουμε να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά κυρίως θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και την Ελλάδα. Εμείς μπορούμε; Λέμε ότι δενείναι εύκολο, αλλά ναι, μπορούμε!».