Skip to main content

Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παλαιό πολιτικό σύστημα

«Ζεστός» για συμμετοχή του Ποταμιού σε μια «περισσότερο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» - Αυστηρή κριτική σε Τσίπρα

Δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του Ποταμιού σε μια «περισσότερο μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

 

Εντούτοις, άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώνοντας αρνητικό απολογισμό μέχρι τώρα και υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα».

«Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν μπορώ. Δεν πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Είναι φιλοευρωπαίοι στην Ευρώπη, αλλά λαϊκιστές στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτό ακριβώς το παλιό πολιτικό σύστημα», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο ίδιος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία για ανατροπή σε τριγωνικές σχέσεις μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και τηλεοπτικών σταθμών, όπου τα κόμματα κρατούν ως μέσο πίεσης στα ΜΜΕ την απειλή παρέμβασης στις τράπεζες για να σταματήσουν να δανείζουν τα κόμματα.

«Αν ο κ. Τσίπρας σχηματίσει μια περισσότερο ανοιχτόμυαλη κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε και να του προτείνουμε μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές προσωπικότητες από το Ποτάμι και από αλλού, ακόμη και μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Θοεδωράκης προτείνοντας τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να προκαλέσει νέες εκλογές. «Το στοίχημα αυτών των εκλογών δεν θα ήταν παρά η επιστροφή στη δραχμή, στο παλιό ελληνικό νόμισμα και αυτό είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Αλλά ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει σε μια συμφωνία - την οποία εμείς θα στηρίξουμε στη Βουλή - αυτή η συμφωνία κινδυνεύει να καταψηφιστεί από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στη Le Monde.