Skip to main content

Θεοδωράκης: Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε

Αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας ως μια υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας – μαμούθ, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας, όταν ανέπτυσσε την ερώτησή του αναφορικά με τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16.

«Είναι φανερό ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε καν στο τραπέζι. Αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας ως μια υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας – μαμούθ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον ίδιο τόνο ο επικεφαλής του Ποταμιού διερωτήθηκε: «Αν δεχθούμε ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας;»

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, μια επίμονη και καλύτερη διαπραγμάτευση θα έφερνε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος εκσυγχρονισμού, μείωση του συνολικού κόστους και μεταφορά τεχνογνωσίας.

«Μιλήσατε για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Για πόσα δισ. τελικά μιλάμε; Για 2,4 ή για 1,1 δισ.; Και πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πότε; Εις βάρος ποιων στρωμάτων της κοινωνίας;», ρώτησε τον Πρωθυπουργό.

«Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν προτείνει τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλά το ερώτημα παραμένει: Με ποιο τίμημα;», πρόσθεσε

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του Ποταμιού παρατήρησε ότι σε καιρούς ανέχειας ο κ. Τσίπρας έπρεπε να απαντήσει στο εσωτερικό της χώρας πριν φανεί τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης απαντώντας στον πρωθυπουργό,  ο οποίος μίλησε για «facts και όχι fake news», ανέφερε ότι τα fake news είναι ένα τέρας που εξέθρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιτεθεί στους αντιπάλους του.

«Αναφέρεστε συχνά στα fake news, προφανώς κάποιοι επικοινωνιολόγοι σάς έχουν συστήσει να το κάνετε. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη χώρα το 2014 για να χαρακτηρίσει τις ειδήσεις που εσείς διαδίδατε για τους αντιπάλους σας. Για αυτό να μη μιλάτε τόσο συχνά, εκτός και αν είναι πίκρα που αυτονομήθηκε το τέρας που εσείς εκθρέψατε», σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης επέμεινε ότι το θέμα των fake news είναι μια υπόθεση, η οποία «ξεκινάει από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας σε μια ολόκληρη περίοδο που τα είχατε χρησιμοποιήσει για τους αντιπάλους σας».

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι οι επενδύσεις, για τις οποίες μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μένουν στα χαρτιά.

«Σας άκουσα να λέτε στον Τραμπ ότι πάει το Ελληνικό πια, ξεκίνησε. Σε ποια χώρα ξεκίνησε το Ελληνικό; Σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις; Γιατί στη δική μας χώρα οι επενδύσεις ξεκινούν στα χαρτιά, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δουλειές», σημείωσε.

Αναφορικά με τα ζητήματα άμυνας ο επικεφαλής του Ποταμιού παρατήρησε ότι «στους μεγάλους τίτλους» προφανώς υπάρχει συμφωνία, κατηγόρησε όμως τον κ. Τσίπρα ότι δεν απάντησε στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη.

«Ποιο είναι το σχέδιό σας για την άμυνα; Ποιος το αποφασίζει; Γιατί η Σούδα φαίνεται ως μια μικρή υποσημείωση σε αυτό το σχέδιο», ρώτησε εκ νέου και υπογράμμισε ότι είναι επιζήμια εθνικά θέση πως δεν είναι του παρόντος η Σούδα.

«Η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί. Θα πρέπει με βάση τη Σούδα να εξασφαλίσουμε οικονομικά ανταλλάγματα για την κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», κατέληξε.