Skip to main content

Θεοδωράκης: Οι εκλογές δεν αρκούν για να αλλάξει η ζωή μας

«Πολιτική είναι να ηγείσαι κι όχι να μετράς κουκιά στην ουρά της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού

«Χρειάζεται ένας επανακαθορισμός της πορείας της χώρας με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, δουλειές και εξαγωγές. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. H χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αξιόπιστη κυβέρνηση και σταθερή πλεύση, ώστε να μπορεί να δανείζεται με ανεκτά επιτόκια» επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης για την εποχή μετά το τέλος και του 3ου Μνημονίου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής». 

«Δυστυχώς τόσα χρόνια, αντί να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις κόντρα σε συμφέροντα και συντεχνίες, οι υπουργοί έκαναν τους αντιστασιακούς και μετά εκτελούσαν εντολές των «ελεγκτών του Χίλτον» και δέσμευσαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Το ότι η κρίση ήρθε επειδή οι ξένοι έφεραν τα μνημόνια ήταν το παραμύθι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άλλων λαϊκιστών. Η χρεοκοπία ήρθε γιατί στη χώρα επικρατούσε διαφθορά, άνιση ανάπτυξη και απουσία δικαιοσύνης», σημειώνει. 

«Ποτέ δεν υπήρξε ένα σχέδιο για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Σήμερα το κομματικό κράτος γνωρίζει νέες δόξες. Η γραφειοκρατία και τα βάρη που επωμίζεται όποιος συναλλάσσεται με το δημόσιο, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Το 20% των Ελλήνων πληρώνει το 80% των φόρων και κάποιοι δίνουν στο κράτος το 60% και το 70% του εισοδήματος τους» τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Πολιτική δεν είναι να μετράς κουκιά στην ουρά της κοινωνίας. Πολιτική είναι να προηγείσαι και τελικά να ηγείσαι», επισημαίνει αναφορικά με το ζήτημα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια και υπογραμμίζει ότι πρέπει να συγκρουστούμε με όλες τις μεγάλες προκαταλήψεις». 

Τονίζει δε, ότι πρέπει τώρα να προχωρήσουν όλες οι σημαντικές συνταγματικές αλλαγές που τυγχάνουν ευρύτερης συναίνεσης, λέγοντας «πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις το σωστό. Οι συνεχείς αναβολές σκουριάζουν τους αρμούς της κοινωνίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία ή έστω να φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του ‘19. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέτωπο παρά τις ρωγμές δεν σπάει. Η εξουσία είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, πόσω μάλλον για βουλευτές που ξέρουν ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή».

Ερωτηθείς για τις διαφορές απόψεων που καταγράφονται κατά καιρούς στη Βουλή, ανάμεσα στο Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «αυτό μπορεί να γίνει και η δύναμη του Κινήματος Αλλαγής. Η σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ με το φιλελεύθερο Ποτάμι. Η συνεργασία μας θα πετύχει αν συνθέσουμε τα θετικά από όλους τους χώρους και όχι τα αρνητικά. Και νεωτερισμός και εμπειρία. Αν δεν τα καταφέρουμε τότε θα αποτύχουμε».

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας κάνει λόγο για «σκηνές από τη Μπογκοτά την περίοδο που ζούσε ο Εσκομπάρ» και χαρακτηρίζει «χαστούκι στην πολιτεία» την έγκληση των 400 κατοίκων των Εξαρχείων στην Εισαγγελία Αθηνών. Ενώ επισημαίνει ότι η ασφάλεια παραμένει ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ.