Skip to main content

Θεοδωράκης από Θεσσαλονίκη: Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στις ΗΠΑ

Ωραία τα ταξίδια, αρκεί να τα προετοιμάζεις και να συμπεριφέρεσαι λίγο υπεύθυνα, σχολίασε για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ - Τι είπε για τα εσωκομματικά

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται σήμερα, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, είπε ότι κάθε συνέδριο ξεκινάει από το μηδέν, σημειώνοντας ότι «όλοι είμαστε προσωρινοί».

«Ωραία τα ταξίδια, αρκεί να τα προετοιμάζεις και να συμπεριφέρεσαι λίγο υπεύθυνα» είπε ο κ. Θεοδωράκης, στο περιθώριο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι η κυβέρνηση, χαμένη στις επινίκιες αγκαλιές, δεν υπολόγισε σωστά πώς έπρεπε να αξιοποιήσει αυτό το ταξίδι». «Χάσαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και ελπίζω να μην ήταν η τελευταία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και το συνέδριο, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Είναι η πρώτη μου εμφάνιση με την ιδιότητα του βουλευτή Θεσσαλονίκης και είναι ωραίο που θα συζητήσουμε με ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα ανάπτυξης. Το Ποτάμι έχει καθαρές γραμμές για όλα αυτά. Δεν θα μπορέσει αυτή η χώρα να σηκωθεί, δεν θα μπορέσει να προσφέρει στους πολίτες, αν δεν δώσουμε ρόλο στις τοπικές κοινωνίες».

Σε ό,τι αφορά τον 1ο προσυνεδριακό διάλογο μεταξύ στελεχών και εθελοντών του Κινήματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε ότι κάθε συνέδριο ξεκινάει από το μηδέν.

Όπως είπε, πρέπει να εκλέξει καινούργιο αρχηγό, καινούργια όργανα.

«Η θέση του Ποταμιού είναι να τα αλλάξει όλα όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και μέσα στο Ποτάμι. Όλοι είμαστε προσωρινοί σε μια μεγάλη ιδέα που είναι να καλυτερεύσουμε τη ζωή των πολιτών», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Σημασία έχει να καταφέρουμε να στηρίξουμε τους χαμένους των μνημονίων»

 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε λίγο αργότερα στο συνέδριο για την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Θεσσαλονίκη 2030: Σχεδιάζοντας ένα αστικό μέλλον», ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «αν δεν αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που παίρνουμε τις αποφάσεις, το ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις και το πού καθορίζεται το μέλλον της χώρας, δεν θα έχουμε μια ουσιαστική αλλαγή πορείας».

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «το Ποτάμι υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κι αυτές δεν είναι η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του πελατειακού κράτους, ούτε βέβαια οι οριζόντιες περικοπές».

Παράλληλα, τόνισε ότι «Σημασία έχει να καταφέρουμε να στηρίξουμε τους χαμένους των μνημονίων και ταυτόχρονα να υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία η οποία θα βασίζεται σε νέους όρους. Δεν θα είναι τα συνήθη συμφέροντα, δεν θα είναι οι συνηθισμένες συντεχνίες, αλλά θα είναι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνιών».

Αναλυτικά η ομιλία του Στ. Θεοδωράκη:

«Δεν θα σας πω σπουδαία πράγματα, γιατί το Ποτάμι ξέρετε έχει και μια συνήθεια από τότε που δημιουργήθηκε, εκτός όλων των άλλων, να είναι το Ποτάμι που ακούει. Εγώ είμαι εδώ για ν" ακούσω εσάς και όσους μετέχουν σ" αυτή τη σπουδαία συνάντηση.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η χώρα έχει αρνητική πορεία τα τελευταία χρόνια και η ευθύνη των παλιών κομματικών σχηματισμών είναι τεράστια. Οι περισσότεροι έχουμε μια αρχή, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουμε, ότι αν δεν αλλάξουμε ουσιαστικά τον τρόπο που παίρνουμε τις αποφάσεις, το ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις και το πού καθορίζεται το μέλλον της χώρας, δεν θα έχουμε μια ουσιαστική αλλαγή πορείας.

Το Ποτάμι υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αυτές και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι φυσικά η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του πελατειακού κράτους, ούτε βέβαια οι οριζόντιες περικοπές. Υπάρχουν στο Ποτάμι άνθρωποι -όπως είπε και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ο οποίος μου έκανε την τιμή να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας την προηγούμενη Περίοδο και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- που μας δείχνουν τον διαφορετικό δρόμο.

Θα περάσουμε δύσκολες μέρες με βάση τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Σημασία όμως έχει να καταφέρουμε σε ολόκληρη τη χώρα, στις τοπικές κοινωνίες, να στηρίξουμε τους χαμένους των μνημονίων και ταυτόχρονα να υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία η οποία θα βασίζεται σε νέους όρους. Δεν θα είναι τα συνήθη συμφέροντα, δεν θα είναι οι συνηθισμένες συντεχνίες, αλλά θα είναι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνιών που μπορούν να συνεργαστούν, να συναποφασίσουν και να ορίσουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Όσο μπορώ θα είμαι εδώ, θα σας ακούω και θα σημειώνω. Σας ευχαριστώ».