Skip to main content

Θέμα χρόνου η ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας

Οικονομικά ζητήματα, η εμπορική συνεργασία και η πώληση ρωσικών S-400 στην Τουρκία στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν - Πούτιν.

Η σύναψη συμφωνίας για την δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι θέμα χρόνου δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιλνούρ Τσεβίκ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Η σύναψη συμφωνίας για την δημιουργία ζώνης ελευθέρου εμπορίου είναι απλά θέμα χρόνου και κάποιων τυπικών διαδικασιών. Μέσα σε μια νύχτα δεν αποφασίζεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα στην περίπτωση αυτή», δήλωσε ο Τσεβίκ, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημιουργία μιας τέτοια ζώνης θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και για τους πολίτες τους.

Σύμφωνα με τον Ιλνούρ Τσεβίκ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προτίθενται επίσης να συζητήσουν την αγορά από μέρους της Άγκυρας των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 κατά την διάρκεια των προσωπικών συναντήσεων που θα έχουν στην Μόσχα στο διάστημα 9-10 Μαρτίου.

«Στην πρώτη θέση θα βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα, η εμπορική συνεργασία, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, συν η τουρκική άμυνα και συγκεκριμένα η πώληση των S-400» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιλνούρ Τσεβίκ, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαίτερα, πως η αγορά των ρωσικών S-400 δεν πρέπει να δημιουργήσει στην Τουρκία προβλήματα με το ΝΑΤΟ καθώς, όπως είπε «πολλές χώρες της συμμαχίας χρησιμοποιούν ρωσικά οπλικά συστήματα και αμυντικά συστήματα».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV που μετέδωσε ότι ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Μόσχα στις 9 και 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το NTV είχε μεταδώσει ότι οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν αρχικά κατ' ίδιαν και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής, ενώ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις που είχε κάνει τις προηγούμενες μέρες, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν το θέμα της αγορά των S-400.