Skip to main content

Θαπατέρο: Η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής της κατάστασης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής της κατάστασης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Μαδρίτη με δημοσιογράφους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Συμβούλιο Υπουργών, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν την Ελλάδα, υποδεικνύοντας το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.

Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και «περισσότερη οικονομική ένωση» με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ισχυρή και με ευημερία.

Νωρίτερα ωστόσο, η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισε κάθε περίπτωση μιας οικονομικής διάσωσης από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο δημόσιο έλλειμμα.

Ο αρμόδιος Ισπανός υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ότι υπάρχει ανάγκη οικονομικού συντονισμού στην ΕΕ.

«Υπάρχει ένα όριο, που δε μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πέραν αυτού, σε κάποια οικονομική διάσωση», τόνισε ο κ. Γκαρίντο. Ο ίδιος απέκλεισε τη χαλάρωση του κανόνα αυτού, ένα θέμα που αποτελεί ζήτημα για τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ, που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. «Κάθε χώρα έχει την ευθύνη του δικού της προϋπολογισμού», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκαρίντο και επισήμανε ότι «κάθε χώρα πρέπει να διαχειρίζεται τους δημοσιονομικούς κινδύνους».

Σημειώνεται πάντως ότι και η προεδρεύουσα της ΕΕ, Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τόσα που ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο ανακοίνωσε σε ομιλία του στις 30 Δεκεμβρίου ότι η χώρα θα ακολουθήσει από το νέο έτος ένα σχέδιο αυστηρής λιτότητας.

Παράλληλα, την πεποίθηση ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται από κοινού και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας, με σεβασμό στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εξέφρασε ο Υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ισπανίας Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίδο, σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Μαδρίτη με ομάδα δημοσιογράφων - ανταποκριτών από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γκαρίδο, σε δηλώσεις του, αναγνώρισε ότι σε γενικές γραμμές απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, αλλά «με κάποια όρια», καθώς, όπως τόνισε, «η κατάρτιση και η εκτέλεση των εθνικών προϋπολογισμών είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών - μελών, όπως και η διαχείριση των δημοσιονομικών ανισορροπιών».