Skip to main content

Θάνος για Brexit: Δεν έφερε επιπτώσεις στον τουρισμό της Μακεδονίας

Σε γενικές γραμμές η σεζόν ξεκίνησε νωθρά με μείωση της τάξης του 10-15% στην Κεντρική Μακεδονία ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Α. Θάνος.

«Δεν έχουν φανεί επιπτώσεις στον τουρισμό της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω Brexit. Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την ισοτιμία ευρώ και στερλίνας. Προς το παρόν οι Βρετανοί έχουν κλείσει τα πακέτα των διακοπών τους καθώς λειτουργούν με προκρατήσεις και η οποιαδήποτε διαφορά θα φανεί του χρόνου, σε περίπτωση που επιλέξουν να κινηθούν σε προορισμούς εκτός του ευρώ» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος.

Για την τρέχουσα τουριστική κίνηση, αναφέρει ότι «σε γενικές γραμμές η σεζόν ξεκίνησε λίγο νωθρά με ελαφρά μείωση της τάξης του 10 με 15% στην Κεντρική Μακεδονία».

Αποδίδει, άλλωστε, τη μείωση αυτή στις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις εικόνες που μεταδίδονταν από την Ειδομένη. «Η τουριστική περίοδος άργησε να ξεκινήσει λόγω της προβολής των εικόνων αυτών και του γεγονότος ότι πολλοί δεν καταλάβαιναν ότι αυτό δεν θα τους επηρεάσει στη Χαλκιδική» προσθέτει.

Εκτιμά, πάντως, ότι στο τέλος του χρόνου, η τουριστική κίνηση θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, κάνει λόγο για μικρή άνοδο μέχρι στιγμής, κατά 5%.

Όσο για τους τουρίστες της Χαλκιδικής διευκρινίζει ότι προέρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, από τη Ρωσία, το Βέλγιο που σημειώνει ελαφρά άνοδο το τελευταίο χρονικό διάστημα και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, δηλώνει ότι «η Πιερία δεν αποτελεί κατ' εξοχήν τουριστικό προορισμό των Βρετανών καθώς ο τουρισμός σε αυτήν είναι κατ εξοχήν οδικώς, με τουρίστες από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Πολωνία».

«Ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή μας, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ελπίζουμε φέτος ο αριθμός των Ρώσων τουριστών να αυξηθεί λόγω του έτους ελληνορωσικής συνεργασίας» προσθέτει.