Skip to main content

Θ. Παππάς: Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση και η χαμένη κανονικότητα

Άρθρο στη Voria.gr του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάση Παππά για το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση.

του Θανάση Παππά*

Αφού διαλέγουμε, εν μέσω πλημμυρίδας προβλημάτων και αδιεξόδων στο σύστημα κεντρικής και περιφερειακής διακυβέρνησης, την επικέντρωση στο τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, επιβεβαιώνεται η απουσία της κανονικότητας.

Τεχνικά είναι αδύνατον αν ένας συνδυασμός (υποψηφίου Δημάρχου) δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή να διοικήσει, γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται με την απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να αναζητήσει «συμμαχίες» από άλλους συνδυασμούς της μειοψηφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι πασιφανές ότι πάει το καράβι στα βράχια. Στην Ελλάδα ζούμε… (Εδώ επιζητούμε μια τακτοποιημένη καθημερινότητα και η πολιτικολογία για αυτονόητα πράγματα μας προσπερνά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς…)

Τη στιγμή που επικρατεί γενική σύγχυση σε όλα τα επίπεδα των εξουσιών, τη στιγμή που η γραφειοκρατικοποίηση των πάντων στερεί τον ελάχιστο ορθολογισμό στην εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρηματιών, τη στιγμή που τα επίπεδα των ελεγκτικών δομών αλληλοπλέκονται δημιουργώντας ένα τέρας γραφειοκρατίας και αγκυλώσεων, το μόνο που μας λείπει είναι η μεταβολή του εκλογικού συστήματος για να εδραιωθεί  η πλήρης ακυβερνησία αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας.

Επισημαίνεται ότι πέραν των μεγάλων διαχρονικών θεσμικών δυσλειτουργιών και υστερήσεων σήμερα η αυτοδιοίκηση (και επί σειρά ετών) δεν έχει τις αναγκαίες και οφειλόμενες αρμοδιότητες.

Εκτός από τις βασικές υστερήσεις αρμοδιοτήτων-σε θεσμικό επίπεδο- επισημαίνω ενδεικτικά ορισμένα παρεμπίπτοντα θέματα «ήσσονος» σημασίας:

-Δεν μπορεί να υλοποιήσει τον όποιο σχεδιασμό αναπλάσεων, διαμορφώσεων δημοτικών χώρων κλπ γιατί πρέπει να υπάρξουν μελέτες και εγκρίσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την Αποκεντρωμένη, από Περιφέρεια, από Τροχαία. (βλέπε διατάξεις βασικού οδικού δικτύου, ρυθμίσεις ΚΟΚ κ.α)

-Δεν μπορεί να πάρει άδεια για ηλεκτροκίνητα οχήματα, γιατί ο νόμος επιτρέπει μέχρι βενζινοκίνητα.

-Δεν μπορεί να διαχειριστεί τους σηματοδότες, τα φρεάτια, τα ρέματα

Άρα τι χρειάζεται;

Η αντίστροφη πορεία.

Γενική αναδόμηση του Κράτους με επιτελική κυβέρνηση

Περιφέρεια ισχυρή - ως τοπική κυβέρνηση- και Τοπική Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Ακόμα μητροπολιτική διακυβέρνηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη και ξεχαρβάλωμα όλων των διατάξεων και νόμων που υπάρχουν για να δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας, και αντικατάσταση τους με σαφείς-ευκρινείς-εφαρμόσιμους νόμους...

Κάποια στιγμή οι στοχεύσεις μας δεν πρέπει να ανάγονται στο εγώ, αλλά να υπηρετούν τα δημόσια πράγματα και εν προκειμένω την αυτοδιοίκηση, με σκοπό να επιλύονται προβλήματα και όχι να τα διογκώνουμε εντέχνως, για να αποκτήσουμε υπόσταση.

*Ο Θανάσης Παππάς είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης