Skip to main content

Θαλάσσιο μέτωπο Θεσσαλονίκης - Η Voria.gr ανοίγει τον φάκελο

Μεγάλο αφιέρωμα της Voria.gr που θα καταγράφει τα προβλήματα και θα αναδεικνύει τις μεγάλες προοπτικές από την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Η ενοποίηση του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά στοιχήματα της πόλης και των φορέων της.

Η Voria.gr, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εφημερίδα στη Βόρεια Ελλάδα, ετοιμάζει, από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου, ένα μεγάλο αφιέρωμα με στόχους αφενός την καταγραφή όλων των προβλημάτων που εμποδίζουν την ενοποίηση του θαλασσίου μετώπου και αφετέρου την ανάδειξη των μεγάλων προοπτικών που θα ανοίξει για την πόλη η υλοποίηση αυτού του οράματος.

Η παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης, μήκους 54 χιλιομέτρων, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, πρέπει να αρχίσει να αποκτά μια ενιαία υπόσταση, με τελικό ζητούμενο τη διαμόρφωση μιας απρόσκοπτης διαδρομής για πεζούς και ποδηλάτες κατά μήκος της ακτογραμμής. Μόνο έτσι το παραλιακό μέτωπο θα μπορέσει να αποτελέσει τουριστικό πόλο, ισχυρό τοπόσημο, αναπτυξιακό κέντρο και συνάμα μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Αυτή η διαδρομή, εφόσον ενταχθεί σε όλους τους υφιστάμενους επιμέρους και γενικότερους σχεδιασμούς, θα μπορέσει να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, που θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητά της παγκοσμίως και θα συμβάλει στην προστασία του φυσικού τοπίου στην παραλίας, θα ξαναφέρει τον Θεσσαλονικιό δίπλα στη θάλασσα και θα δημιουργήσει ανάπτυξη (τουριστική, πολιτιστική, αθλητική, εμπορική κτλ.).

Η αποδοχή και η απήχηση του έργου της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, που πλέον έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης και βόλτας για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για τα τεράστια οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η πόλη, αν υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης-ενοποίησης του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι τις ανατολικές αρχές του Θερμαϊκού.

Η Voria.gr είναι αποφασισμένη να αναδείξει όλες τις πτυχές του ζητήματος με ένα φάκελο-αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ σε συνέχειες στα οποία θα φιλοξενούνται οι απόψεις και οι θέσεις των δημάρχων, του περιφερειάρχη αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Voria.gr θα επιδιώξει να φέρει με ένταση στο προσκήνιο το θέμα του θαλασσίου μετώπου, αποκαλύπτοντας προβλήματα και αναδεικνύοντας ιδέες, προτάσεις και σχέδια που μπορεί να αξιοποιήσει η Πολιτεία προς υλοποίηση.