Skip to main content

«Θάλαμος αερίων» η Μόσχα

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Μόσχα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική καθώς εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές
Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη Μόσχα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική καθώς εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στα δάση της χώρας  και να συνεχίζεται παράλληλα η αργή καύση των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης.
 
Ο καπνός, που διαρκώς πυκνώνει, διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Η επιδείνωση είναι προφανής σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές και οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν το μεσημέρι κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μετεωρολόγοι εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι καθώς δεν προβλέπουν αλλαγή των εξαιρετικών συνθηκών παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη.

Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το πρωί συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.

Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ, γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ενταχθεί ήδη τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζαχστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια πρόσφεραν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε δια της εκπροσώπου του Ιρίνα Κουπριάνοβα ότι «είναι πρόθυμο να δεχθεί τη συνδρομή ξένων συναδέλφων».