Skip to main content

Δεν θα γίνει ανισόπεδος κόμβος στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής

Οι υψηλές απαλλοτριώσεις δεν επιτρέπουν να γίνει ανισόπεδος κόμβος στην περιοχή που τελειώνει ο νέος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας.

Το ζήτημα της επικινδυνότητας του κυκλικού κόμβου στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής, που συνδέει τις κατευθύνσεις του νέου δρόμου Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, έθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με επερώτησή της η παράταξη της «Ελληνικής Αυγής».

Ήδη στο συγκεκριμένο κυκλικό κόμβο, σύμφωνα με την παράταξη, έχουν γίνει δυο τροχαία, το ένα εκ των οποίων θανατηφόρο. «Το προβληματικό σημείο είναι ο κυκλικός κόμβος, που συνδέει τον καινούργιο δρόμο με τον παλαιότερο Κασσανδρείας – Καλλιθέας. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι μια από τις τουριστικότερες στην Ελλάδα, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών και πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ειδικά τα σαββατοκύριακα. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στο σημείο με διπλή έξοδο προς Κασσανδρεία και Καλλιθέα και τη συνέχιση του δρόμου προς Παλιούρι, ακολουθώντας την κορυφογραμμή, στο μέσο της χερσονήσου. Αρχικά μάλιστα είχαν ξεκινήσει και οι απαλλοτριώσεις των παρακείμενων ιδιοκτησιών, οι οποίες ακυρώθηκαν μετά την ματαίωση του τελευταίου τμήματος του δρόμου. Στη θέση του ανισόπεδου κόμβου κατασκευάστηκε ο σημερινός κυκλικός κόμβος, ο οποίος δυστυχώς παραδόθηκε στην κυκλοφορία με ελλιπέστατη σήμανση και χωρίς φωτισμό. Ειδικά για τα οχήματα που έρχονται από Θεσσαλονίκη, και κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, αφού πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με νησίδα και δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά τους ο κυκλικός κόμβος, ο οποίος εξυπηρετεί και την τοπική κυκλοφορία. Είναι βέβαιο ότι στο σημείο θα θρηνήσουμε πολλά ακόμα θύματα, αν δεν γίνει κάτι άμεσα», επισημαίνει στην επερώτησή της η «Ελληνική Αυγή».

Στην απάντησή του ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για θέματα Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στάθης Αβραμίδης, τόνισε ότι με τη δημιουργία του νέου δρόμου Ποτίδαιας – Κασσανδρείας μειώθηκε πολύ σημαντικά ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και επιπλέον η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι τρομερά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν και υπό συνθήκες πολλαπλάσια καλύτερης ασφάλειας.

Παραδέχτηκε όμως ότι πράγματι είχε σχεδιαστεί η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο να χαθεί ολόκληρο το έργο του αυτοκινητοδρόμου.

«Οι τιμές που ορίστηκαν από τα δικαστήρια για τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή ήταν πολύ υψηλές και ήταν αδύνατο να βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. Έτσι, έγινε σχεδιασμός του έργου χωρίς τον ανισόπεδο κόμβο, όπως και τελικά υλοποιήθηκε. Για το φωτισμό και τη σήμανση έχει ληφθεί μέριμνα. Προκειμένου να μειώνουν τα οχήματα τις ταχύτητές τους, σε απόσταση 1.500 μέτρων προτού προσεγγίσουν στον κυκλικό κόμβο τοποθετείται ειδική προειδοποίηση. Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ανισόπεδος κόμβος, αφού και η ασφάλεια του κυκλικού κόμβου θα αποκατασταθεί πλήρως», τόνισε ο κ. Αβραμίδης.