Skip to main content

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί...»

Τί δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσαντίνου κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μετά την υποβάθμιση από Fitch.
Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας,δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσαντίνου, αναφερόμενος στηνυποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους, μετά τη συνάντηση που είχε με το διοικητήτης Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο. Ο τελευταίος  δήλωσε ότι θα κάνουμε ό,τιχρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Προβόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η σημερινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένο οίκο Fitch αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται η τοποθέτηση του ξένου οίκου στην πραγματικότητα και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αρχίζει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος και ο διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

Eπίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και είπε χαρακτηριστικά ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό που εκφράζεται από τους αναλυτές, πρόσθεσε, είναι η δυσπιστία γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη διάκριση ανάμεσα σε σκληρά και ήπια μέτρα, διότι προωθεί μια δημοσιονομική πολιτική με την οποία δε θα θίγονται οι αδύναμοι. Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η αναπαραγωγή φημών δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνει το κλίμα, αλλά με τις κυβερνητικές πολιτικές προωθείται μια βιώσιμη δημοσιονομική αποκατάσταση.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος είπε ότι η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Επίσης, ανέφερε ότι δε θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη, διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.