Skip to main content

«Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή των αυτοκινήτων»

Ποιες είναι οι αλλαγές στον κυκλοφοριακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, ποιοι δρόμοι μετατρέπονται σε πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης.

Την έναρξη των εργασιών πεζοδρόμησης στις οδούς Δαγκλή και Ρογκότη, καθώς επίσης και τις εργασίες ανάπλασης της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης επιθεώρησαν σήμερα, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

Την πρόταση του για εναλλακτική και πιο φιλική προς το περιβάλλον και την πόλη μετακίνηση με αφορμή και τις δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) επανέλαβε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Αυτές οι πεζοδρομήσεις, όπως και η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας για την οποία περιμένουμε εντός των ημερών έγκριση από την περιφέρεια, είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν έγινε νωρίτερα, κυρίως εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας που απαιτείται για να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση των δρόμων. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην πόλη για τους πεζούς, να φαρδαίνουμε τα πεζοδρόμια, να διαδώσουμε τη χρήση των ποδηλάτων και να διευκολύνουμε τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

«Θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή των αυτοκινήτων» είπε και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την παράνομη στάθμευση ξεκαθαρίζοντας ότι η ανοχή της Δημοτικής Αρχής στο θέμα αυτό είναι πλέον μηδενική.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, «στόχος είναι σταδιακά να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου από την πόλη και ιδιαίτερα από το κέντρο της και να κυκλοφορούμε με τα πόδια, με το ποδήλατο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Όπως είπε προβλέπεται επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων, φύτευση δένδρων και πρασίνου, ενώ συνολικά 300 καλαίσθητα παγκάκια θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της πόλης.

Όπως ανακοινώθηκε:

  • Η οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης (από την Τσιμισκή έως την Λεωφόρο Νίκης) μετατρέπεται σε οδό ήπιας κυκλοφορίας όπου θα επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων και η στάθμευση τους μόνο από τη μία πλευρά του οδοστρώματος, ενώ θα γίνει διεύρυνση του πεζοδρομίου, φύτευση δένδρων και ανάπλαση της περιοχής.
  • Η οδός Ρογκότη (από την Τσιμισκή έως την Μητροπόλεως) μετατρέπεται σε πεζόδρομο, θα μπουν δέντρα και θα γίνουν εργασίες ανάπλασης του χώρου.
  • Η οδός Δαγκλή, και συγκεκριμένα στο τμήμα της που βρίσκεται πάνω από την Τσιμισκή που λόγω της ασφυκτικής στενότητας που παρουσιάζει και καθώς δεν υπάρχουν οι καθιερωμένες αποστάσεις μεταξύ των πολυκατοικιών χαρακτηρίζεται «αστική χαράδρα», θα γίνει διεύρυνση των πεζοδρομιών και απαγόρευση στάθμευσης και στις δύο πλευρές της οδού.

Πεζοδρομείται και χαρακτηρίζεται χώρος Ψυχαγωγίας και Αθλητισμού το τμήμα της οδού Δαγκλή (από την Τσιμισκή έως την Τσόπελα), όπου θα τοποθετηθούν παγκάκια και ειδικές διαμορφώσεις για εικαστικά δρώμενα και θα γίνει δεντροφύτευση και εργασίες ανάπλασης που προβλέπουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρού συντριβανιού.