Skip to main content

Ασφυκτικές πιέσεις στη Σερβία - Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι αποσχιστές

Οι παρεμβάσεις των Αμερικανών στις σχέσεις των Σέρβων με τη Μόσχα και τα αποσχιστικά «θέλω» των Αλβανών και των Βόσνιων.

Από πολλές πλευρές και για ποικίλα ζητήματα δέχεται πιέσεις η Σερβία, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση να αντισταθεί.

Κατ’ αρχάς, υπήρξε η απαίτηση του Χόιτ Μπράιαν Γι να εναρμονίσει η Σερβία την εξωτερική της πολιτική με αυτήν της ΕΕ και να μη παραχωρήσει καθεστώς διπλωματικής αποστολής στο ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο στην πόλη Νις, το οποίο για τις ΗΠΑ αποτελεί κέντρο κατασκοπείας.

Το αίτημα των ΗΠΑ για απομάκρυνση της ρωσικής αποστολής από τη Νις, είναι παλαιό. Η απάντηση Σέρβων και Ρώσων είναι ότι πρόκειται για Κέντρο παροχής βοήθειας σε κατάσβεση πυρκαγιών, αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων συναφών προβλημάτων. Ο Μπράιαν Γι ανέφερε, πως το γεγονός ότι η Μόσχα, κατά παρέκκλιση, όπως είπε, από τη διεθνή πρακτική ζητεί διπλωματικό καθεστώς για ένα κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας, προβληματίζει και ενισχύει τις υπόνοιες για τον ρόλο που έχει στην πραγματικότητα αυτή η ρωσική Βάση.

Φυσικά και αναφέρθηκε στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους, αλλά και εξέπληξε η τοποθέτησή του σχετικά με τα ρωσόφιλα αισθήματα του σερβικού λαού. Δεν γνωρίζει ο ανθύπατος των Βαλκανίων, ότι δεν είναι οι Ρώσοι που βομβάρδισαν αμάχους Σέρβους, ούτε ήσαν αυτοί που συνετέλεσαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά οι ΗΠΑ του Κλίντον; Και η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που τους βοήθησε.

Είπε ο Γι, ότι η στάση της Ρωσίας απέναντι στη Σερβία δεν δικαιολογεί τα ρωσόφιλα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη: «Τι κάνει η Ρωσία για να βοηθήσει τη Σερβία;» διερωτήθηκε, και ανέφερε ότι το 2016 οι ρωσικές επενδύσεις ανήλθαν σε 80 εκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια χρονιά από τις χώρες της ΕΕ επενδύθηκαν στη Σερβία 1,5 δισ. δολάρια.

Την δήλωση αυτή την έκανε, την ώρα που οι Ρώσοι πρόσφεραν δωρεάν στην Σερβία έξι MIG-29. Αυτό το παρέβλεψε και εξέφρασε την άποψη ότι «αφού η σερβική πολιτική ηγεσία επέλεξε να ακολουθήσει η χώρα ευρωπαϊκή πορεία θα πρέπει να επιλέγει ευρωπαϊκή λύση και στα θέματα της ασφάλειας». Μόνο που οι ΗΠΑ, τους Κροάτες εξόπλισαν, αιώνιο εχθρό των Σέρβων.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Αμερικανού αξιωματούχου. «Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ωμή παρέμβαση, δεν προέρχονται από έναν φίλο ή κάποιον που σέβεται τη χώρα μας και το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε ανεξάρτητα αποφάσεις», είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις Γι, ζητείται από τις ΗΠΑ να πάψουν να παρεμβαίνουν στη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας. «Καλούμε τους συναδέλφους των ΗΠΑ να μην επιβάλλουν εχθρικά ιδεολογικά στερεότυπα που υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια και συνολικά στην Ευρώπη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα αναφέρει ότι πολλές χώρες της ΕΕ συνεργάζονται με τη Ρωσία και δεν θα πρέπει να στερείται αυτό το δικαίωμα από τη Σερβία. «Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της ΕΕ και πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι η Ρωσία συνεργάζεται με πολλές ευρωπαϊκές χώρες προς το κοινό όφελος. Κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια προσέγγιση με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον», επισημαίνει η Μόσχα.

Ως προς τις αιτιάσεις του Χόιτ Μπράιαν Γι, για το ανθρωπιστικό κέντρο στην πόλη Νις, το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι έχει προσφέρει βοήθεια και σε χώρες της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα για τη Σερβία, επισημαίνεται ότι «διεξήχθη η αποναρκοθέτηση της σερβικής επικράτειας, εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν χιλιάδες εκρηκτικά αντικείμενα που έριξαν τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ το 1999, ενώ εκκαθαρίστηκαν οι περιοχές που επλήγησαν με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Και κοντά σ’ αυτά, πέραν του ζητήματος των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο που ζητούν απόσχιση και ενσωμάτωση με το Κοσσυφοπέδιο, αντίστοιχο αίτημα προβάλλεται και από τους Βόσνιους μουσουλμάνους, που ζουν στην σερβική επαρχία Σαντζάκ, η οποία συνορεύει με την Βοσνία.

Ο Ουγκλιάνιν, αρχηγός του Κόμματος "Δημοκρατική Δράση" και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Βοσνίων, στη Σερβία, ζήτησε από τις αρχές του Βελιγραδίου και… της Ε.Ε., να οργανώσουν «εκλογές για τη δημιουργία της εδαφικής αυτονομίας της επαρχίας Σάντζακ της Σερβίας». Δήλωσε ότι το αίτημά του βασίζεται στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτονομία από το 1991, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές του Βελιγραδίου.

Για τα αναμενόμενα περί Κοσσυφοπεδίου, σε προσεχές σημείωμα.