Skip to main content

«Θα είμαστε καλά παιδιά», λένε οι αγρότες της Λάρισας

«Θα είμαστε καλά παιδιά» δηλώνει ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας -Τυρνάβου-Αγιάς, Σπύρος Τσικρίκας, για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει ο αγροτικός κόσμος ενόψει της Zootechnia που θα πραγματο

«Θα είμαστε καλά παιδιά» δηλώνει ο νέος πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας -Τυρνάβου-Αγιάς, κ. Σπύρος Τσικρίκας, για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει ο αγροτικός κόσμος ενόψει της Zootechnia που θα πραγματοποιηθεί από 3-6 Φεβρουαρίου. Έτσι λοιπόν οι αγρότες προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, αλλά δεν θα κλείσουν τους δρόμους με τα τρακτέρ, αφήνει να εννοηθεί ο κ. Τσικρίκας.

Το βασικό αίτημα τους είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο έχει αυξηθεί, λόγω των αυξήσεων ΦΠΑ και για αυτό ζητούν η επιστροφή ΦΠΑ προς τους αγρότες να αυξηθεί.Για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων παραδέχεται ότι ήταν πολύ καλές αυτή τη χρονιά.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών ο κ. Τσικρίκας παραδέχεται ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά και αρκετά σημεία για τα οποία διαφωνεί. Για τα σημεία αυτά πιστεύει ότι πρέπει να τροποποιηθούν. Πρώτο σημείο διαφωνίας αναφέρει είναι ότι το νομοσχέδιο δίνει δικαίωμα να ψηφίζουν όλα τα μέλη στους συνεταιρισμούς, ενώ η ΕΑΣ Λάρισας υποστηρίζει ότι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο τα ενεργά μέλη.

Το δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι το ποσοστό 49%, που δίνει δικαίωμα στους ιδιώτες να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ενός συνεταιρισμού. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζει  ότι μετατρέπονται σε μεικτές επιχειρήσεις και τον έλεγχο θα τον αποκτήσουν οι ιδιώτες.

Βέβαια παραδέχεται ότι η ΕΑΣ Λάρισας αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ενώ έχει να λαμβάνει από επιδοτήσεις 2,2 εκατ.ευρώ για δυο επενδυτικά προγράμματα που υλοποίησε, δεν βλέπει φως στον ορίζοντα από το δημόσιο.

Επίσης ενώ έκανε ανταλλαγή με το δήμο ενός οικοπέδου ιδιοκτησίας της ΕΑΣ για να κατασκευαστεί ένα σχολικό συγκρότημα, ακόμη εκκρεμεί η διάθεση των οικοπέδων που θα δοθούν στην Ένωση. Αναφέρει ότι μετά την υπόθεση του Βατοπεδίου οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΕΔ δεν υπογράφει καμία υπόθεση ανταλλαγής οικοπέδων. Η ΕΑΣ Λάρισας για το θέμα αυτό μάλιστα συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών του νομού Λάρισας, ώστε να ασκήσουν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των οικοπέδων και η καταβολή των επιδοτήσεων. Ο κ. Τσικρίκας σημειώνει ότι αν είχαμε τα δυο οικόπεδα που συμφωνήσαμε θα τα πουλούσαμε και θα εξασφαλίζαμε τα απαραίτητα κεφάλαια που χρειαζόμαστε. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας επισημαίνει την ανάγκη να διευθετηθούν οι δυο αυτές εκκρεμότητες, ώστε να λύσει και η ένωση το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει, όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας , σημειώνει.

Αναφέρει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΕΑΣ Λάρισας ανέρχονται σε 7 εκατ. ευρώ.   

Στην πρόσκληση της διοίκησης της ΕΑΣ ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Β. Έξαρχος, Εκτ. Νασιώκας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Ζώης, Αντ. Σκυλλάκος, Αστ. Ροντούλης και Ηρώ Διώτη καθώς και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, οι οποίοι υποσχέθηκαν να δραστηριοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ένωση.