Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Ενεργειακά και συνδεσιμότητα στο επίκεντρο της τετραμερούς

Στη σύνοδο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να συνεχιστεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και να δοθεί μεγάλη σημασία στη συνδεσιμότητα της περιοχής.

Την εντατικοποίηση των συναντήσεων διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί των τεσσάρων κρατών στην 3η Τετραμερή Σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Κοτζιά, στη Σύνοδο αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να συνεχιστεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και να δοθεί μεγάλη σημασία στη συνδεσιμότητα της περιοχής.

«Έχουμε ένα όραμα. Θέλουμε στο μέλλον να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουν εμπόδια στο να μετακινούνται από τη μία χώρα στην άλλη», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Όπως μάλιστα ανέφερε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου προτάθηκαν νέες ιδέες, όπως η μετακίνηση με υδροπλάνα καθώς η περιοχή διαθέτει πολλές λίμνες και ποτάμια.

Μάλιστα για το θέμα της συνδεσιμότητας θα γίνει ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο θα συμμετάσχουν πολιτικοί, επιστήμονες, υπηρεσιακοί παράγοντες και εταιρείες.

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε πως οι υπουργοί των τεσσάρων χωρών αποφάσισαν ακόμα την περαιτέρω ενίσχυση κοινής εκπαίδευσης αναφορικά με τα σώματα που έχουν αν κάνουν με την Προστασία του Πολίτη, την ενίσχυση επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και την ανταλλαγή υπηρεσιακών πληροφορίων που αφορούν την εγκληματικότητα.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου κατά την οποία θα αξιολογηθεί το ζήτημα της μετανάστευσης και θα συζητηθεί και αξιολογηθεί η εμπειρία του καλοκαιριού στο θέμα αυτό.

Ακόμα, ο ΥΠΕΞ επισήμανε ότι υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την επιλογή ενός πανεπιστημίου ή και ερευνητικού κέντρου από κάθε χώρα ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πανεπιστημίων/ερευνητικών κέντρων.

Ο κ. Κοτζιάς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι επίσης σχεδιάζονται και συναντήσεις μεταξύ δημοσιογράφων των τεσσάρων χωρών με στόχο την καλύτερη κατανόηση του ενός με τον άλλον.

Αναφορικά για την επόμενη τετραμερή, είπε πως συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντηση να έχει αντικείμενο την αναπτυξιακή οικονομία και προς τον σκοπό αυτό θα γίνει μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων πρωθύστερα».