Skip to main content

Τετ α τετ Σκουρλέτη - Eldorado τη Δευτέρα για τις Σκουριές

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν είχε ως στόχο να ταλαιπωρήσει τους επενδυτές, αλλά να προστατεύσει το περιβάλλον, υποστηρίζει ο υπουργός Ενέργειας

Με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, για να συζητήσουν το ζήτημα της αναστολής των εργασιών στα μεταλλεία των Σκουριών.

Η κυβέρνηση ανακάλεσε τον προηγούμενο μήνα την άδεια εξόρυξης χρυσού της Eldorado στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική, λόγω παραβίασης περιβαλλοντικών όρων.

Μετά την απόφαση αυτή, η Eldorado ανέστειλε τις εργασίες της και έθεσε το μεγαλύτερο μέρος από τους 1.300 μόνιμους εργαζομένους της σε τρίμηνη διαθεσιμότητα.

Μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι θα συναντηθεί με την εταιρεία για πρώτη φορά με την ιδιότητα του υπουργού Ενέργειας τη Δευτέρα και θα τους ζητήσει «να δώσουν απαντήσεις γιατί δεν κάνουν αυτό που προβλέπει η σύμβαση».

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Eldorado θα έπρεπε να κάνει επιτόπιες δοκιμές της μεθόδου εξόρυξης που θα χρησιμοποιήσει για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, όπως προβλέπει η σύμβαση. Η εταιρεία όμως έκανε τις δοκιμές αυτές στη Φινλανδία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Συνέχισε λέγοντας ότι όταν υπογράφεται μια σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο, αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν είχε ως στόχο να ταλαιπωρήσει τους επενδυτές, «αλλά να προστατεύσει το περιβάλλον».

Ο υπουργός Ενέργειας πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και κάποιες άλλες περιβαλλοντικές παραβιάσεις από την Eldorado» και ότι αναμένει τα πορίσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος πριν την επόμενη Παρασκευή ώστε να έχει μια συνολική εικόνα.