Skip to main content

Στενό μαρκάρισμα με τέσσερις αξιολογήσεις μας «ετοιμάζουν» οι θεσμοί

Οι δανειστές θέλουν να διατηρήσουν υπό στενή παρακολούθηση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και σχεδιάζουν συχνές επισκέψεις στην Αθήνα

Να περιορίσει την παρουσία των θεσμών στην Αθήνα μέχρι το τέλος του προγράμματος στο ελάχιστο δυνατό, για προφανείς πολιτικούς λόγους, θέλει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί, στο τέλος του δρόμου ονειρεύεται ότι μπορεί να βγει από το μνημόνιο με «καθαρό» τρόπο, χωρίς άλλες εξαρτήσεις.

Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν προφανώς να διατηρήσουν υπό στενή παρακολούθηση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν συχνές επισκέψεις στην Αθήνα για αξιολογήσεις.

Έτσι, ενώ η ελληνική πλευρά προσδοκά σε δύο –το πολύ– αξιολογήσεις ακόμη, την επόμενη και μια τελική, για να κλείσει το τρίτο μνημόνιο, οι θεσμοί έχουν άλλες διαθέσεις. Όπως διαμηνύουν οι πηγές τους, θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα των ανά τρίμηνο αξιολογήσεων και έτσι υπολογίζουν ότι απομένουν άλλες τέσσερις ώς τον Αύγουστο του 2018, που λήγει το πρόγραμμα.

Όσο για την έξοδο από το μνημόνιο, οι πληροφορίες από πηγές τους αναφέρουν ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι «καθαρή» και πιθανολογούν ότι –στην καλύτερη περίπτωση– η Ελλάδα θα περάσει στο καθεστώς της λεγόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης με συνέχιση της εποπτείας, αν και σε λιγότερο τακτική βάση.

Αυτή είναι και η μοναδική παραχώρηση που είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Πέραν τούτου ουδέν, διαμηνύουν στην κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει τώρα να καταστρώσει τα σχέδια της με βάση τα παραπάνω νέα δεδομένα...