Skip to main content

Τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α' σε κέντρο προσφύγων του Κιλκίς

Ανήλθαν στα 21 τα κρούσματα στα παιδιά των κέντρων προσφύγων σε Ν. Καβάλα και Χέρσο. Ανησυχία εν όψει και της ένταξης των παιδιών στα σχολεία

Τέσσερα ακόμη παιδιά με ηπατίτιδα Α' από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο του νομού, ανεβάζοντας τα κρούσματα από τη νόσο στην περιοχή στα 21 μέσα σε λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τη νέα καταγγελία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Αχιλλέα Καλεμκερίδη, τα τέσσερα νέα κρούσματα είναι σε ένα κοριτσάκι 7 ετών, που νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, σε ένα κορίτσι 14 ετών και σε δυο αγόρια 18 ετών, που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν –αν και επισήμως αποφεύγουν να το δηλώσουν- ότι είναι σε εξέλιξη επιδημία, ενώ καταγγέλλουν τους αρμόδιους ότι δεν έχουν προχωρήσει (όπως είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία) σε καθολικό εμβολιασμό όλου του προσφυγικού πληθυσμού, ειδικά του κέντρου στη Ν. Καβάλα, με αποτέλεσμα η νόσος να αναπαράγεται διαρκώς.

Τα παιδιά νοσηλεύονται και σήμερα στο νοσοκομείο, με την ανησυχία να είναι έκδηλη σε όλους κι όχι μόνο στους εργαζόμενους. Ανησυχία, που είναι πιθανό μάλιστα, όπως τόνισαν στη Voria.gr, να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή, καθώς τις επόμενες μέρες κλιμάκιο θα εξετάσει τη δυνατότητα τα παιδιά κι από το κέντρο φιλοξενίας της Ν. Καβάλας να αρχίσουν τα μαθήματα σε σχολεία του νομού...

«Οι αρμόδιοι είναι υπόλογοι ακόμη και ποινικά. Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι υποχρεωτικός για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους με εμβολιαστικό σχήμα δύο δόσεων και επιλεκτικά στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις Υ1/Γ.Π. οικ.14020220/12/2011 και Υ1/Γ.Π. οικ.14095821/12/2011-Υπουργείο Υγείας», επισημαίνει το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Απευθύνουν μάλιστα ερωτήματα προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Στρατή Πλωμαρίρη, τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αλέξη Μπένο και το διοικητή του ΕΚΕΠΥ και γενικό συντονιστή του Συντονιστικού Οργάνου του υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, Νίκο Παπαευσταθίου, εάν εμβολιάστηκαν εγκαίρως και υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου».

Όπως είπε ο κ. Καλεμκερίδης, «ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και στους ενήλικες, αφού ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν μπορεί να συνεχίζονται τα κρούσματα και να μας λένε ότι δεν τρέχει τίποτα. Υπάρχει πρόβλημα. Τον Ιούνιο ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο γενικό πληθυσμό ήταν 15. Από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα σημειωθήκαν 21 κρούσματα σε ένα καταυλισμό 2.000 ατόμων. Πως χαρακτηρίζεται - ονομάζεται η έξαρση αυτών των κρουσμάτων;».