Skip to main content

Τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά projects που θα συζητηθούν

Ακόμα και αν οι εξελίξεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα του ξεκαθαρίσματος, αποτελούν θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία.

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται υπογείως σε πολλά μέτωπα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως θετική ένδειξη μετά από μια υφεσιακή οκταετία που «πάγωσε» κυριολεκτικά τα πάντα. Ακόμα και αν οι εξελίξεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα του ξεκαθαρίσματος, το γεγονός από μόνο του συνιστά μια σαφή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία προχωρά μπροστά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όπως πληροφορείται η Voria.gr, αυτόν τον καιρό, η γαλλική τράπεζα Lazard έχει αναλάβει το project της πώλησης του πακέτου μετοχών της ακτοπλοϊκής εταιρείας HSW, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Πειραιώς. Ηδη, οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έχουν εμφανιστεί για το συγκεκριμένο project είναι πάνω από δύο, γεγονός το οποίο από μόνο του εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ακόμα ότι η ίδια τράπεζα (Πειραιώς) προωθεί ένα ακόμα project, αυτό της πώλησης του πακέτου μετοχών της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, Avis, που επίσης έχει στο χαρτοφυλάκιο της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έχει αναλάβει, για λογαριασμό του πωλητή, η Citigroup.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι σημειώθηκε εμπλοκή στο project της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Με επιστολές τους, στην Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος και ο CEO της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, Λ.Φραγκιαδάκης, ζητούν, σύμφωνα με πληροφρίες, «να πάει πίσω», χρονικά. Ο λόγος; Το πιθανότερο είναι πως φοβούνται ότι σε αυτή τη φάση δεν θα πετύχουν τη σωστή τιμή.

Τέλος, μια άλλη ενδιαφέρουσα επιχειρηματική είδηση είναι αυτή που αφορά στα δύο πακέτα ναυτιλιακών δανείων που πούλησε η βρετανική τράπεζα RBS τις τελευταίες μέρες. Το πρώτο, συνολικής αξίας 289 εκατ ευρώ, στην ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Orix Corporation. Το δεύτερο (άγνωστης αξίας) στη γερμανική Berenberg.

Και τα δύο είχαν πολλά «ελληνικά» ναυτιλιακά δάνεια. Η RBS είχε μεγάλο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο στην χώρα μας, πριν φύγει, πριν μερικούς μήνες.