Skip to main content

Τέσσερα και… κάτι χριστουγεννιάτικα χωριά στην εορταστική Θεσσαλονίκη

Στο πολεοδομικό συγκρότημα θα στηθούν τέσσερα και… κάτι χριστουγεννιάτικα χωριά, τα οποία θα φωταγωγήσουν τις γιορτές των κατοίκων και των επισκεπτών.

Κάθε χρόνο η αγορά των εμπορικών καταστημάτων περιμένει πως και πως την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να τονώσει το τζίρο της. Ο Δεκέμβριος, ένας μήνας που λόγω των εορτών προδιαθέτει θετικά –οικογενειακά και παρεϊστικα- τους ανθρώπους και τα λαμπιόνια του γοητεύουν τα παιδιά, σε πολλές περιπτώσεις αντιπροσωπεύει το 40% - 50% του ετήσιου τζίρου πολλών μαγαζιών. Σημαντικές είναι οι οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής και στις επιχειρήσεις τροφίμων, εστίασης και ψυχαγωγίας. Αυτό ισχύει ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, παρά τα πετσοκομμένα εισοδήματα και την καταναλωτική υποχώρηση.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη από το 2010 – 2011 και μετά η αγορά επιχειρεί να στηριχθεί και μέσω του «θεσμού» των χριστουγεννιάτικων χωριών. Ο λόγος για τον οργανωμένο φωτισμό και στολισμό, που συνοδεύεται από χριστουγεννιάτικες δράσεις, όπως είναι τα παιχνίδια (παγοδρόμια, καρουζέλ κ.λπ.) και τα «σπιτάκια» που απευθύνονται στα παιδιά και τους νεότερους, και εξυπηρετούν δύο στόχους: αφενός να τονώσουν την εορταστική διάθεση και αφετέρου να «παρασύρουν» στις εμπορικές πιάτσες, ακόμη και όσους δεν είχαν σκοπό να τις πλησιάσουν. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αριστοτέλους, που επί δεκαετίες ήταν διακοσμημένη μόνο με μια φάτνη και τους τρεις μάγους, τα τελευταία χρόνια είναι πάντα αντικείμενο χριστουγεννιάτικων συζητήσεων. Οι έμποροι του κέντρου βλέποντας την απήχηση από την φωταψία ζητούν από το δήμο ειδικό στολισμό, κάτι που συμβαίνει, παρά τις διαφωνίες και τις διενέξεις. Το έθιμο του «χριστουγεννιάτικου χωριού» είναι εισαγόμενο –μας ήρθε από την Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική-, αλλά ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη, που έχει χειμωνιάτικο χαρακτήρα και αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε βορειότερες γεωγραφικές συνισταμένες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, τον φετινό Δεκέμβρη στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα «στηθούν» τέσσερα και… κάτι χριστουγεννιάτικα χωριά, τα οποία θα φωταγωγήσουν τις γιορτές των κατοίκων και των επισκεπτών.

Σημειώστε:

1. Στον άξονα της Αριστοτέλους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται να επαναλάβει το περσινό σκηνικό, που αποτελεί έμπνευση του καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών και γνωστού σκηνογράφου Απόστολου Βέττα. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από την περσινή εικόνα. Πέραν αυτού, σε σύσκεψη με εμπόρους και επαγγελματίες που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα πριν από λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι του δήμου δεσμεύθηκαν ότι θα ενισχύσουν το φωτισμό, όπως ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής. Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου, θα υπάρχουν παιχνίδια (παγοδρόμιο, καρουζέλ, τρενάκι κ.λπ), ενδεχόμενο το οποίο εξετάζει ο δήμος, ο οποίος αναζητά τις καλύτερες λύσεις. Χωρίς, όμως, να είναι τίποτε απολύτως βέβαιον προς το παρόν. Σε κάθε περίπτωση ο άξονας της Αριστοτέλους, από τη λεωφόρο Νίκης στη θάλασσα, μέχρι την Εγνατία, αναμένεται να «σηκώσει» το κύριο βάρος του στολισμού. Ενδεχομένως κινήσεις να γίνουν και στην Αγίας Σοφίας, την Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως και την παραλιακή, αλλά σε αυτά τα σημεία καθοριστική είναι η συμβολή των ιδιωτών, των μεγάλων επιχειρήσεων που φωταγωγούνται και φωταγωγούν.

2. Στην Τούμπα, μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο, δίπλα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης νοίκιασε από το ελληνικό δημόσιο έκταση επτά στρεμμάτων για 50 ημέρες, από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Στόχος είναι το «χωριό» να λειτουργήσει από τις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, κάτι που είχε γίνει και πέρσι αφήνοντας –σύμφωνα με τον ΕΣΘ- πλήρως ικανοποιημένους τους εμπόρους της πιάτσας της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη. Στο σχεδιασμό του ΕΣΘ προβλέπεται η τοποθέτηση 25 μικρών ξύλινων σπιτιών, που θα νοικιαστούν σε επιχειρήσεις, μία ανά αντικείμενο. Θα υπάρχει φάτνη, σπιτάκι του Άι Βασίλη και ταχυδρομείο, για να στείλουν τα παιδιά τα γράμματα με τις επιθυμίες τους για δώρα. Επίσης, θα υπάρχει κυλικείο, ενώ τα στηθούν τα γνωστά παιχνίδια της εποχής (παγοδρόμιο, καρουζέλ, τρενάκι, συγκρουόμενα). Το συνολικό πρότζεκτ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ, που ο πρόεδρος του Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης ελπίζει ότι θα βγουν από την κατανάλωση.

3. Στον Εύοσμο, σε πάρκο του δήμου, κοντά στην κεντρική πλατεία. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του δήμου Ευόσμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως να στηθεί «χριστουγεννιάτικο χωριό» στην περιοχή. Έχουν υποδειχθεί επτά στρέμματα, αλλά το «χωριό» θα προσαρμοστεί στο χαρακτήρα του χώρου. Αυτό γίνεται διότι πρόκειται για οργανωμένο πάρκο, με σχετικά περιορισμένους ελεύθερους χώρους, στο μέγεθος των οποίων θα προσαρμοστούν οι χριστουγεννιάτικες παρεμβάσεις και κατασκευές, που θα απευθύνονται κατά βάσιν σε μητέρες με μικρά παιδιά. Τόσο τα παιχνίδια (μικρό καρουζέλ, μίνι συγκρουόμενα κ.λπ.), όσο και τα σπιτάκια θα εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών έως 10 ετών. Στόχος του δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως είναι –πέραν της δημιουργίας εορταστικής ατμόσφαιρας- να «καθαρίσει» με αυτό τον τρόπο το πάρκο, στο οποίο σήμερα γίνονται παράνομες πράξεις και ιδιαίτερα τις νύχτες βρίσκουν καταφύγιο περιθωριακά άτομα, που έχουν «εξορίσει» από εκεί τους υπόλοιπους κατοίκους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

4. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει και φέτος από αρχές Δεκεμβρίου για περίπου 40 ημέρες ο «Αστερόκοσμος», το πρότζεκτ που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια το Magic Park. Πρόκειται για ένα οργανωμένο χώρο με χριστουγεννιάτικα και γενικότερα χειμωνιάτικα παιχνίδια και ανάλογες δραστηριότητες, που έχει κερδίσει την προτίμηση των Θεσσαλονικέων. Φυσικά το σημείο –είσοδος από την πλατεία της ΧΑΝΘ- ευνοεί την εύκολη πρόσβαση, κάτι που ασφαλώς είναι συγκριτικό πλεονέκτημα.

5. Στην Καλαμαριά, έξω από το δημαρχείο, αναμένεται και φέτος να δημιουργηθεί ένα «χριστουγεννιάτικο χωριό», στο οποίο δεσπόζει το στολισμένο δένδρο. Είναι –όπως λένε κάτοικοι της περιοχής που το αγαπούν και το στηρίζουν- συμμαζεμένο, καλοστημένο και καλόγουστο. Επίσης, στην ευρύτερη Ανατολική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, θα στηθεί και πάλι ένα τριώροφο καρουζέλ, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.