Skip to main content

Τέσσερα εκατ. ευρώ για δύο αντιπλημμυρικά έργα στην Πέλλα

Παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο εντός της πόλης της Έδεσσας και σε χείμαρρο στο Λουτράκι, όπου υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα.

Δυο αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Πέλλας ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο ποταμό, που διασχίζει την πόλη της Έδεσσας και στο χείμαρρο Τόπλιτσα, στο Λουτράκι.

Η Περιφέρεια ενέκρινε συνολικά κονδύλια ύψους περίπου 4 εκ. ευρώ για δυο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στον Εδεσσαίο ποταμό (προϋπολογισμός περίπου 1,9 εκ. ευρώ) και στο χείμαρρο Τόπλιτσα για την προστασία του οικισμού του Λουτρακίου (προϋπολογισμός περίπου 2 εκ. ευρώ). Μάλιστα, όπως σημείωσαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, οι παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο είναι απολύτως απαραίτητες διότι παρατηρούνται προβλήματα καθιζήσεων μέσα στην πόλη της Έδεσσας, ενώ στο Λουτράκι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τον οικισμό, ο οποίος είναι και τουριστικός.

Στον ποταμό Εδεσσαίο παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα διάβρωσης, τόσο στον πυθμένα, όσο και στα πρανή. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρούνται καθιζήσεις στους δρόμους δίπλα στον ποταμό και να πλημμυρίζουν παρόχθιες ιδιοκτησίες. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν σε μήκος περίπου 850 μέτρων του ποταμού. Μάλιστα, σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για το αυξημένο κόστος των παρεμβάσεων, τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμαναν ότι «σε όλη τη διάρκεια των έργων στην Έδεσσα, το ποτάμι δεν πρέπει να αδειάσει από νερό. Υπάρχει επίσης δυσκολία στα 200 από τα 850 μέτρα στην πρόσβαση, γι' αυτό και το κόστος κατασκευής αυξάνεται σημαντικά».

Σε ό,τι αφορά στον χείμαρρο Τόπλιτσα του Λουτρακίου, τα υπηρεσιακά στελέχη τονίζουν ότι οι αναβαθμοί που υπήρχαν παρουσίασαν φθορές από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή τους επήλθε με τη θεομηνία και τις μεγάλες πλημμύρες του προηγούμενου Σεπτεμβρίου στην περιοχή. Τα αναχώματα από τη μεγάλη ταχύτητα ροής των νερών στο χείμαρρο διαβρώθηκαν και οι εργασίες αποκατάστασης κρίνονται επείγουσες.

Οι παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν σε περίπου έξι μήνες. Κριτική πάντως άσκησε η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για αποσπασματικές παρεμβάσεις, παρότι τα στελέχη της διοίκησης τόνισαν ότι υπάρχουν 120.000 ευρώ προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για όλα τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα που είναι αναγκαία στο νομό. Κριτική επίσης ασκήθηκε στην ανυπαρξία συστηματικής συντήρησης τα τελευταία 30 χρόνια στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια. «Έχουμε πολύ λίγα χρήματα και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσους πόρους είναι δυνατόν για να εκτελέσουμε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα της Πέλλας, με αυτά τα έργα που προγραμματίζονται», εξήγησαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.