Skip to main content

Τέσσερα εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς του Ν. Λάρισας

Επιπλέον έσοδα 4 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα αποφέρει φέτος στους Λαρισαίους βαμβακοπαραγωγούς η ένταξή τους στο Πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Το ενδιαφέρον των αγροτών του Ν. Λάρισας αποδείχθηκε πάρα πολύ μεγάλο και ήδη στη Νομαρχία, στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης προσήλθαν και υπέβαλαν αιτήσεις συνολικά 3.575 παραγωγοί, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες- βαμβακοκαλλιεργητές. Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί αναλογούν σε 19 ομάδες παραγωγών και καλύπτουν συνολικά έκταση 245.184 στρεμμάτων. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συμβάσεις που έχουν κατατεθεί πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης ελέγχουν αν στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις με τους πιστοποιητικούς φορείς και με τους συμβούλους ή τους επιβλέποντες γεωπόνους.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα κατατεθούν και οι βεβαιώσεις εφαρμογής από τους πιστοποιητικούς φορείς και από την 1η Φεβρουαρίου οι καταστάσεις θα αποστέλλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τον τελικό έλεγχο και την έγκριση πληρωμής των αγροτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόνο για φέτος θα διανεμηθούν στους αγρότες συνολικά 4.000.000 ευρώ, που προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, είναι διασφαλισμένα άλλα 12 εκατ. ευρώ, 4 εκατ. ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Η τελική ενίσχυση ανά στρέμμα υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, ενώ το μέγιστο ποσό για κάθε εκμετάλλευση ανέρχεται στις 2.500 ευρώ.

 Το πρόγραμμα της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάμβακος» εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά αλλά, όπως έχει δηλώσει ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός, «ο νομός θα πρέπει να το διεκδικήσει όχι μόνο για τα επόμενα 4 χρόνια, αλλά και πέραν αυτών. Και θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό». Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα φέρει σημαντικές επιδοτήσεις για τους αγρότες του νομού, σε εποχές δύσκολες για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Κυρίως όμως, θα καταστήσει το βαμβάκι επώνυμο, πιστοποιημένο για την ανώτερη ποιότητά του, με σκοπό να μπορεί να «χτυπήσει» πια την πόρτα των καλών δυτικών αγορών με τις ανάλογες τιμές.