Skip to main content

Τerre des hommes: Δράσεις για τα παιδιά πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Η προστασία των παιδιών είναι η κύρια αποστολή του διεθνούς οργανισμού. Οι δράσεις των δύο μεγάλων προγραμμάτων σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

Mε αποστολή κυρίως την προστασία αλλά και την μη τυπική εκπαίδευση  του παιδιού, η ΜΚΟ «Τerre des hommes», έκλεισε έναν χρόνο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα και μέσα στον Ιούνιο αρχίζει το επόμενο project της το οποίο περιλαμβάνει σειρά και νέων δράσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε στη Voria.gr o κ. Κώστας Κανέλλος, υπεύθυνος Επικοινωνίας της Τdh,  αυτός ο νέος κύκλος δράσεων σκοπό έχει να υποστηρίξει ασυνόδευτα παιδιά, παιδιά διαχωρισμένα από τις πυρηνικές τους οικογένειες, όπως και παιδιά που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες και τα οποία, με το προσφυγικό  κύμα βρέθηκαν να φιλοξενούνται στην Ελλάδα σε δομές και καταλύματα, αλλά ακόμη και να ζούνε σε εξωτερικούς χώρους των αστικών κέντρων.  

Η Tdh, με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, είναι ένας διεθνής οργανισμός με δράσεις στην προστασία παιδιού σε περισσότερες από 30 χώρες. Στην Ελλάδα η Τdh είναι παρούσα από τον Μάρτιο του 2016, αρχικά στην Ειδoμένη και κατόπιν στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία, παρέχοντας σε ανήλικους πρόσφυγες και τους κηδεμόνες τους συμβουλευτική, κάλυψη βασικών αναγκών, εκπαιδευτική υποστήριξη και υπηρεσίες προστασίας.

Μέσα στο 2016 πάνω από 8.200 πρόσφυγες  επωφελήθηκαν από τις δράσεις της Tdh. Σήμερα για την υλοποίηση των δράσεων της Tdh στην Ελλάδα εργάζονται συνολικά 150 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

«Στην Κεντρική Μακεδονία αρχικά ξεκινήσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στην άτυπη δομή της Ειδομένης, σε συνεργασία με την «Άρσις» και σταδιακά οργανώσαμε και διαχύσαμε τις δράσεις μας. Τώρα πλέον δραστηριοποιούμαστε στις δομές φιλοξενίας Δερβένι Alexyl, Δερβένι ‘Ελπίδα’, στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε διαμερίσματα για αιτούντες άσυλο και στο Κέντρο Υποδοχής της NRC (drop-in centre)», πρόσθεσε ο κ. Κανέλλος.

To πρόγραμμα της Τdh χρηματοδοτείται από το Tμήμα  Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( ECHO) και τη Swiss Solidarity.

Στην Ήπειρο η Tdh δραστηριοποιείται στις δομές φιλοξενίας σε Φιλιππιάδα, Κόνιτσα, Δολιανά, Αγία Ελένη και στην αστική περιοχή Ιωαννίνων και Πρέβεζας σε διαμερίσματα για αιτούντες άσυλο και στο Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιωαννίνων ‘Μικρή Πόλη’.

Δωρητής και για το Πρόγραμμα της Ηπείρου είναι η ECHO, ενώ ειδικά στην Ήπειρο, πέραν των υπηρεσιών προστασίας, έχει αναλάβει και την παροχή μη τυπικής εκπαίδευσης σε ανήλικους και ενήλικες, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις Βιβλιοθήκες Χωρίς Σύνορα.   

H Tdh, όπως τόνισε ο κ. Κανέλλος, έχει κύρια αποστολή  την προστασία του παιδιού και αυτή επιδιώκεται με την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αλλά και την εξατομικευμένη διαχείριση υποθέσεων προστασίας παιδιού παρέχοντας στήριξη και πληροφόρηση αναφορικά με διαδικασίες όπως ταυτοποίηση, καταγραφή, αξιολόγηση, και παρακολούθηση υποθέσεων ευάλωτων παιδιών και παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο βίας, κακοποίησης, εγκατάλειψης, εκμετάλλευσης.

Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη υλοποιείται μέσω πάρα πολλών δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης με την εφαρμογή δράσεων Κέντρων Νεότητας με εστίαση στην ενθάρρυνση αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινότητα και την ένταξη των παιδιών στην ελληνική/ευρωπαϊκή κοινωνία.

Κρίσιμος τομέας δραστηριοποίησης είναι και αυτός της μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς παρέχονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επίσης, γίνονται μαθήματα αγγλικών ενώ τα προγράμματα εκμάθησης γλώσσας υποστηρίζονται από καινοτόμο εκπαιδευτικό εξοπλισμό και υλικό.

Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο κ. Κανέλλος αναφέρθηκε στις συνθήκες για τους πρόσφυγες στην  Ελλάδα, όπου ειδικά στα νησιά του Αιγαίου είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω του μεγάλου αριθμού που έχει συγκεντρωθεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και προσεγγίζει το 150% της χωρητικότητας τους.

Βασική αιτία του οξυμένου προβλήματος στην Ελλάδα είναι η μη τήρηση, από σημαντικό αριθμό κρατών μελών της ΕΕ, των υποχρεώσεων  σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Στατιστικά της Υπηρεσίας Ασύλου αποκαλύπτουν ότι το πρώτο τρίμηνο το 2017 ο αριθμός αιτούντων άσυλο στις ηλικίες από 14 μέχρι 34, προσέγγιζε τα 9500 άτομα, ενώ οι αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματα ασύλου προσέγγιζαν το 33% των περιπτώσεων και οι αρνητικές αποφάσεις για επανένωση οικογενειών το 22%.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες» τόνισε το στέλεχος της Tdh, «οι νέοι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα διατρέχουν είτε τον κίνδυνο διαμονής χωρίς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, είτε τον κίνδυνο επαναπροώθησης στην Τουρκία».

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι νέες δράσεις της Tdh θα περιλαμβάνουν:

- Δημιουργία κινητών ομάδων παρέμβασης αποτελούμενες από κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς και δικηγόρους για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών προστασίας παιδιού σε δομές, καταλύματα και κέντρα κράτησης

- Για τη βελτίωση της παρούσας κατάστασης στο σύστημα παροχής φροντίδας στην Ελλάδα η Tdh θα εστιάσει με την παρουσία δικηγόρου και κοινωνικού λειτουργού στη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με εναλλακτικές λύσεις φροντίδας λαμβάνοντας υπόψιν την ανατροφοδότηση των ίδιων  των ενδιαφερομένων, αξιολόγηση πιλοτικών προγραμμάτων εναλλακτικής φροντίδας στην Ελλάδα και επισκόπηση και αξιολόγηση του υπάρχοντος σχετικού νομικού πλαισίου στην Ελλάδα.

- Εφαρμογή προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων (skills building) που περιλαμβάνει καταγραφή δεξιοτήτων ασυνόδευτων παιδιών και ευάλωτων παιδιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την NRC και στη συνέχεια συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

- Με τη ολοκλήρωση της προαναφερθείσας αξιολόγησης η Tdh θα είναι σε θέση να προσφέρει μεγάλο αριθμό ευκαιριών για ανάπτυξη δεξιοτήτων.