Skip to main content

Τεράστιο ελληνικό άλμα στο UEFA Ranking μετά τις προκρίσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού

Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή στην 17η θέση του UEFA Country Ranking της πενταετίας

Το πόσο σπουδαίες και πολύτιμες για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν οι δύο τεράστιες ανατροπές του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ απέναντι σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που συνοδεύτηκαν απ’ την είσοδό τους στους «8» του Europa Conference League, αποτυπώνεται ήδη (και) στον εθνικό συντελεστή στο UEFA Country Ranking, όπου η Ελλάδα έχει κάνει φέτος ένα τεράστιο «άλμα» προς τα πάνω!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 5 ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν -και συμμετέχουν ακόμη- στα Κύπελλα Ευρώπης, έχουν οδηγήσει την εφετινή περίοδο τον εθνικό συντελεστή σε ιστορικές επιδόσεις, ήτοι σε 9.400 βαθμούς, οι οποίοι «μεταφράζονται» σε άνοδο 30 (!) θέσεων στο εφετινό UEFA Country Ranking!

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 11η θέση του εφετινού ranking από πλευράς συγκομιδής βαθμών στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, προσπερνώντας πολλές «δυνατές» χώρες, την στιγμή που πέρσι βρισκόταν... καταϊδρωμένη στην 41η θέση με μόλις 2.125 βαθμούς συγκομιδής στη σεζόν.

Με απλά λόγια, μέσα σε ένα χρόνο η Ελλάδα υπέρ-τετραπλασίασε τις επιδόσεις της στο UEFA Country Ranking χάρις στις εφετινές παρουσίες των 5 ομάδων της (οι 4 εκ των οποίων συμμετείχαν σε φάσεις ομίλων) και πολύ περισσότερο στις εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού που έχουν προσφέρει και τους περισσότερους βαθμούς.

Κι αυτή ακριβώς η παρουσία, αλλά και η προσδοκία για ακόμη υψηλότερη συγκομιδή, δεδομένου ότι οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας έχουν μπροστά τους (τουλάχιστον) άλλα 4 παιχνίδια με τις Μπριζ και Φενερμπαχτσέ, κρατάει «ζωντανό» και τον στόχο της 15ης θέσης στο συνολικό UEFA Country Ranking, που θα «κλειδώσει» στο φίνις της εφετινής σεζόν.

Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή στην 17η θέση του UEFA Country Ranking της πενταετίας, απ’ το οποίο προκύπτει κάθε σεζόν (με πρόσθεση των επιδόσεων των τελευταίων 5 ετών), έχοντας 29.525 βαθμούς. «Κυνηγάει» λοιπόν το 16ο Ισραήλ, το οποίο έχει αυτή την στιγμή 31.125 βαθμούς (ήταν τρομερά κομβική η επική πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ) και τη 15η Δανία η οποία έχει 31.450.

Δύσκολος, πολύ δύσκολος ο στόχος για να ξεπεράσει στις επόμενες εβδομάδες και τις δύο χώρες, αλλά όχι... ανέφικτος με τουλάχιστον μία πρόκριση του ενός ή και των δύο στα ημιτελικά του Europa Conference League, πολύ περισσότερο δε, απ’ την στιγμή που τόσο η Δανία, όσο και το Ισραήλ δεν έχουν πλέον άλλες ομάδες στα εφετινά Κύπελλα Ευρώπης, καθότι αποκλείστηκαν όλοι οι «εκπρόσωποί» τους.

Τι σημαίνει η 15η θέση στο νέο σύστημα «μοιράσματος» των ευρωπαϊκών «εισιτηρίων» ανά χώρα; Η 15η θέση περιλαμβάνει δύο «εισιτήρια» στο Champions League, με τον πρωταθλητή και τον δευτεραθλητή στον 2ο προκριματικό (αλλά σε διαφορετικά «μονοπάτια»), ενώ υπάρχει «εισιτήριο» στον 1ο προκριματικό του Europa League για τον Κυπελλούχο και δύο εισιτήρια για τον 2ο προκριματικό στο Europa Conference League στις ομάδες που θα τερματίσουν στην 3η και 4η θέση της Super League.

Κι αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός και σταθερός στόχος των ελληνικών ομάδων τα επόμενα χρόνια. Μίνιμουμ η 15η θέση, προκειμένου να έχει κάθε φορά 5 «εκπροσώπους» στις μεθεπόμενες σεζόν, αντί για 4 που θα έχει στην επόμενη αγωνιστική περίοδο 2024/25...