Skip to main content

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ «μεγάλοι» για ΟΛΘ, προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα - Τι είπε για ΟΛΘ, ΟΛΠ, περιφερειακά αεροδρόμια και Ελληνικό

Εντατικά, αλλά με αστερίσκο το Ελληνικό, προχωρεί η διαδικασία των εννέα ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως προστάζει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

«Η συντριπτική πλειοψηφία τους, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016», υποστήριξε ο κ. Πιτσιόρλας, εντούτοις εξήγησε πως σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεν συμπεριλαμβάνεται του Ελληνικού, καθώς, παρά το γεγονός ότι αρχίζει διαβούλευση με τον ανάδοχο για τροποποιήσεις στη σύμβαση, θα χρειαστεί νέο χρονοδιάγραμμα για το οποίο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να είναι «σφιχτό».

Σημειώνεται πως, με βάση τις δεσμεύσεις του ελληνικού δημοσίου, όλες οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2016.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι έχει την πολιτική κάλυψη του Μαξίμου για να προχωρήσει στο έργο της, με δεδομένες και τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται από συγκεκριμένους υπουργούς, ο Στ. Πιτσιόρλας απάντηση καταφατικά και υπογράμμισε ότι «διαφορετικές απόψεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ψήφισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά το περιέλαβε και στο προεκλογικό του πρόγραμμα».

Εκτίμησε, παράλληλα, πως, υπό προϋποθέσεις, η είσπραξη 3 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2016 αποτελεί έναν εφικτό στόχο.

Σε ό,τι αφορά το υπερταμείο των 50 δισ. ευρώ διατύπωσε την προσωπική του, όπως επισήμανε, άποψη πως πρέπει σε αυτό να ενταχθούν όλες οι δομές του δημοσίου που έχουν σχηματιστεί και λειτουργούν αποτελεσματικά όπως το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και η ΕΤΑΔ.

Αναφορικά με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ίδιος χαρακτήρισε τη σύμβαση «πολύ καλή» και συμπλήρωσε πως η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία της Fraport αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός δεκαημέρου.

Σχετικά με τον ΟΛΘ, οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ως τις αρχές Απριλίου, τόνισε ο πρόεδρος του Ταμείου και αποκάλυψε ότι υπάρχουν οκτώ «μεγάλοι ενδιαφερόμενοι».

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΠ, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε πως θα δοθεί παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές για τις 21 Δεκεμβρίου, αντί της 15ης Δεκεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Παράταση ενός μήνα θα δοθεί και για τις δεσμευτικές προσφορές που αφορούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και συγκεκριμένα στα μέσα Φεβρουαρίου.