Skip to main content

ΤΕΜΠΜΕ: Χαμηλότοκα δάνεια για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

Χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σε 100.000 επιχειρήσεις για την εξόφληση φορολογικών - ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές, εξ
Χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ σε 100.000 επιχειρήσεις για την εξόφληση φορολογικών - ασφαλιστικών υποχρεώσεων και οφειλών σε προμηθευτές, εξήγγειλε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Όπως επεσήμανε, στόχος είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να υπάρξουν ταμειακά οφέλη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων θα καθοριστούν από το ΤΕΜΠΜΕ στις 15 Μαρτίου, ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις όπως τις παρουσίασε σήμερα η κα Κατσέλη προβλέπουν τα εξής:

  • Στα προγράμματα εντάσσονται επιχειρήσεις όλων μορφών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ.) και των κλάδων της οικονομίας, με προϋπόθεση να απασχολούν έως 50 άτομα και ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ

  • Τα δάνεια για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς τα δάνεια κλιμακώνονται από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα το όριο είναι 40.000 ευρώ, από 5 - 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ. Για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα όρια είναι 5.000 - 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 % (Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 4 ή 5 %).

  • Τα δάνεια θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 100% των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και τους προμηθευτές, έναντι τιμολογίων. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80 % του δανείου και οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες έως και για το 10 %.

  • Το πρόγραμμα για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα "τρέξει" ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, για την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

«Μέτρα όπως αυτά μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος. Όπως τόνισε ότι το 2007 το 17,5 % των επιχειρήσεων δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, το 2009 το ποσοστό ανέβηκε στο 33 % (μία στις τρεις) και εφέτος προβλέπεται να φθάσει στο 38 %.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι τα προγράμματα αυτά, όπως και ο νόμος 3816 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την αγορά, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, μέσω των οποίων έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα στην αγορά περισσότερα από 5 δις. Ευρώ.

Η Κατσέλη χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες απορρόφησης του ΦΠΑ

«Χαιρετίζουμε τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών οργανώσεων να προωθήσουν ενέργειες, ώστε να απορροφήσουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ. Είναι σημαντικό να στηριχθεί το πραγματικό εισόδημα και να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές. Παράλληλα, κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενεργοποιώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταναλωτικές οργανώσεις και εντάσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο Παρατηρητήριο τιμών», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το αν θα απορροφηθεί ή όχι είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να περάσει στις τιμές αυτήν την περίοδο, καθώς «είναι τόσο μεγάλη η πτώση του τζίρου που όχι μόνο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, έστω και αν είναι δικαιολογημένες, αλλά οδηγούμαστε σε μειώσεις τιμών».