Skip to main content

Τέμπη - Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ, παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το δημοσίευμα του Βήματος με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη» ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο - Η θέση της κυβέρνησης, θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα - Την Τρίτη κατατίθεται η πρόταση μομφής

Πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, που με τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη», κάνει λόγο για αλλοίωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του σταθμάρχη Λάρισας το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 λίγο πριν τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τους 57 νεκρούς. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κοινό μέτωπο για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, με τη Νέα Αριστερά να συντάσσεται μαζί του και να την υιοθετεί.

Τέμπη: Σε κοινό μέτωπο για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καλεί το ΠΑΣΟΚ 

Διαβάστε ακόμηΗ Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση μομφής θα κατατεθεί το πρωί της Τρίτης, καθώς φέρεται να έχουν ανταποκριθεί θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, σημειώνουν ότι «οι Σπαρτιάτες δεν λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ούτε όμως και η Ελληνική Λύση που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστεί η έρευνα».

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απατείται το 1/6 των βουλευτών, δηλαδή 50 υπογραφές. Όταν κατατεθεί η πρόταση ξεκινά η συζήτηση -σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος- «δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της» και στην παράγραφο 5 επισημαίνεται ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση».

Εκλογές ζητά ο Κασσελάκης
 

Ο Στέφανος Κασσελάκης με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Με την παρουσία διεθνών παρατηρητών», ενώ η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, δήλσε πως είναι αυτονόητη η στήριξη της πρότασης δυσπιστίας.

Διαβάστε εδώΟ ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση Μητσοτσάκη και εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών  

Η απάντηση του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως δεν αναγνωρίζει στον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ «κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο», κατηγορώντας το πως «όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης», παρ’ όλα αυτά, σημειώνει πως αν γίνει πράξη η σκέψη του Νίκου Ανδρουλάκη «θα την στηρίξουμε με το δικό μας σκεπτικό».

ΚΚΕ για την πρόταση μομφής του Ανδρουλάκη: Δεν έχει κανέναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο

Δείτε επίσηςΕλληνική Λύση για πρόταση δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ: Με πυροτεχνήματα δεν κάνεις πολιτική

Π. Μαρινάκης: Σχέδιο αποσταθεροποίησης από ισχυρά συμφέροντα

Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση μορφής καταγγέλοντας ταυτόχρονα «σχέδιο αποσταθεροποίησης από ισχυρά συμφέροντα».

«Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. 

ΔιαβάστεΜαρινάκης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής - Η χώρα δεν θα γυρίσει σε εποχές αβεβαιότας και εκβιασμών

«Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό» - Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, «η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023. Επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας. Το γεγονός της μη αλλοίωσης αναγνωρίζεται άλλωστε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος παρά τον παραπλανητικό του τίτλο».


Η απάντηση της εφημερίδας στις κυβερνητικές αντιδράσεις

Η εφημερίδα Το Βήμα εφημερίδα απάντησε στην αντίδραση της κυβέρνησης για το ρεπορτάζ, αναφέροντας τα εξής:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την ανακοίνωσή του δεν διαψεύδει το ρεπορτάζ του "Βήματος".
Απλώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για την αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών τις ώρες της τραγωδίας των Τεμπών.
Όποιος διαβάσει το σχετικό δημοσίευμα αντιλαμβάνεται ότι η εφημερίδα παραθέτει γεγονότα, δεν αποδίδει ευθύνες και ζητά απαντήσεις.
Οι ευθύνες θεωρούμε βέβαιο πως θα αναζητηθούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Διαβάστε επιπλέονΠαραπλανητικά και ψευδή τα περί μονταζιέρας στα Τέμπη, λέει η κυβέρνηση - Σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας

Η εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι το μοντάζ των συνομιλιών αναδείκνυε μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας. Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι «τα ερωτήματα μεγεθύνονται αφού στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις τις πρώτες ώρες πριν το ατύχημα. Ωστόσο, με βάση νέα έγγραφα, διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν στην ελληνική αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή 3 μέρες αργότερα».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «έτσι, κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;»

Εντυπωσιάζει το γεγονός -σύμφωνα πάντα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο- ότι από την Ελληνική Αστυνομία διαψεύδεται το γεγονός ότι είχαν δώσει εντολή να εξαφανιστούν τα συντρίμμια των τρένων, όπως είχαν πει κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες.