Skip to main content

Τέλος χρόνου για το ασφαλιστικό...

Ως έτος καταστροφής για το ασφαλιστικό, αν δεν υπάρξει τώρα λύση, έθεσε το 2015 ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ως «έτος της παρόξυνσης του ασφαλιστικού προβλήματος και της καταστροφής» έθεσε το 2015 - οπότε συνταξιοδοτείται η μεταπολιτευτική γενιά - ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, αν δεν υπάρξει τώρα λύση.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το πρόβλημα του Ασφαλιστικού και την πορεία του διαλόγου, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε τη βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει τις αναγκαίες εκείνες συμφωνίες στον πιο σύντομο δυνατό χρόνο, ώστε το 2010 να ξεκινήσει «η αντίστροφη μέτρηση» για την επίλυση του προβλήματος.

«Οι διαστάσεις της βόμβας του Ασφαλιστικού θα αφορούν στο 2010 με κορύφωση στο 2015, έτος κατά το οποίο αμφισβητούμε τη δυνατότητα του κράτους να δώσει συντάξεις, αν κάτι δε γίνει σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν έχουμε χρόνο», πρόσθεσε, καλώντας όλους (κόμματα, κοινωνικούς φορείς, επιστημονικό κόσμο) να συμπράξουν με προτάσεις στο διάλογο και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας την προσέγγιση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο 11,5% του ΑΕΠ για συντάξεις και το 2040 θα πληρώνει το 24,1%.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δε θα υπάρχει ούτε χώρα ούτε οικονομία με αυτούς τους αριθμούς. Το έτος παρόξυνσης της κρίσης θα είναι το 2015. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να επιτύχουμε συμφωνίες», τόνισε και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε ήδη τις κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του Ασφαλιστικού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε ότι στις 30 Απριλίου ζητείται από την Επιτροπή των Ειδικών το πόρισμά της, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εισηγείται σε επιμέρους κεφάλαια, θα ακολουθήσει ο διάλογος σε κομματικό επίπεδο εντός και εκτός Βουλής και στο τέλος Ιουνίου θα ασκήσει νομοθετική πρωτοβουλία. Ακόμη δεσμεύτηκε ότι κάθε μήνα θα ενημερώνει τη Βουλή για την πορεία του διαλόγου, ενώ θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα στην οποία θα αναρτώνονται οι εισηγήσεις για το θέμα.

Εκ μέρους της ΝΔ οι πρώην υφυπουργοί Γεράσιμος Γιακουμάτος και Γιώργος Κοντογιάννης, τόνισαν ότι θα προσφέρουν τη συναίνεσή τους σε ό,τι θετικό μέτρο λαμβάνει η κυβέρνηση, «τη συναίνεση που ήθελε να είχε και η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν άνοιξε το Ασφαλιστικό».

Ο κ. Γιακουμάτος είπε μάλιστα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΝΔ θα καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της και δήλωσε πως «θα είμαστε δίπλα, χωρίς λαϊκισμό, σε καθετί θετικό και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση».

Πρότεινε να διαχωριστεί το αντικείμενο του υπουργείου Εργασίας και ο κλάδος της Υγείας να πάει στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, να αναλάβει μόνιμος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να υπάρξει συνεργασία με το ΣΔΟΕ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Ο δε Γ. Κοντογιάννης χαρακτήρισε θετικές τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εμπλουτιστούν με σύγχρονες προτάσεις.

Το ΚΚΕ δεν παρέστη όπως από χθες είχε ενημερώσει.

Απαντώντας στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στα όσα σήμερα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο Α. Λοβέρδος είπε πως αδιάλλακτος δεν είναι αυτός που οργανώνει μία συζήτηση, προτείνοντας λύσεις, αλλά αυτός ο οποίος δεν προσέρχεται στον κοινοβουλευτικό διάλογο και παρεμποδίζει το διάλογο που διεξάγεται στο κοινωνικό πεδίο.

«Εμείς έχουμε αποφασίσει μέσα από διαδικασίες συγκλίσεων και συνεννοήσεων να δώσουμε λύση σε ένα εθνικό πρόβλημα. Δε θα κάνουμε πίσω, όσο κι αν κάποιοι κατηγορούν, με ένα λεξιλόγιο που δεν ταιριάζει στο γεγονός ότι μία χώρα κράτος - μέλος της ΟΝΕ έχει ένα πρόβλημα και θέλει να το λύσει. Αυτά τα περί πολέμου και βομβαρδισμού είναι λόγια πολύ σοβαρά με αρνητικό περιεχόμενο, που δεν ταιριάζουν στην ποιότητα του προβλήματος» τόνισε ο υπουργός.

«Το ύφος του υπουργού είναι πολύ καλό για να γίνει ο διάλογος, αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν άκουσα αυτοκριτική», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Kυριάκος Βελλόπουλος.

Αναρωτήθηκε πως είναι, όμως, δυνατόν να υπάρξει η οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη εάν πρώτα δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι παράνομοι αλλοδαποί που εργάζονται στη χώρα μας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριτσωτάκης δήλωσε ότι παρίσταται για να ακούσει, αλλά έκανε λόγο για «βαθιά απογοήτευση», αφού η κυβέρνηση με όσα λέει περιγράφει τα επιμέρους προβλήματα του συστήματος και όχι τα κύρια.

Προέβλεψε ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί, αφού δεν ξεπληρώνεται το χρέος και όταν δεν υπάρχει καμία προοπτική για το Δημογραφικό.

Τη συναντίληψη που υπάρχει στα κόμματα παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, χαιρέτισε ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος τόνισε ότι το Ασφαλιστικό είναι πάνω από όλα πολιτικό θέμα.

Περιγράφοντας την κατάσταση ως «τραγική», ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από όλους να συνειδητοποιηθεί ότι τα ποσά αυτά που θα χρειαστεί το ασφαλιστικό μας σύστημα πέραν των χρημάτων που δίνει το κράτος βάσει νόμου ως τακτική κρατική επιχορήγηση στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης, είναι και θα καθίστανται τόσο υψηλά που όσο και αν προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ και να επιτύχουμε ανάπτυξη, αυτά τα χρήματα θα τα θέλει το ασφαλιστικό για να καταβάλλει συντάξεις.

«Η εθνική οικονομία δεν έχει μέλλον, αν δεν γίνει μια σοβαρή, ριζική δομική αλλαγή του Ασφαλιστικού τώρα», είπε.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές όχι στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, που ατυχώς υποστηρίζει ότι η αύξηση των εισφορών ή η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι λύση.

Αφού ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε ευθύνες τόσο στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που δεν κατάφεραν ούτε στα νούμερα να συμφωνήσουν, ενημέρωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση εισηγείται τα πέντε κεφάλαια του Ασφαλιστικού που αφορούν: στα δεδομένα του, στις ανάγκες για παραμετρικές αλλαγές που δεν αγγίζουν το σύστημα, στην χρηματοδότηση του συστήματος, στις δομικές αλλαγές και στη μηχανοργάνωση.

Σε αυτά τα πέντε θέματα εξήγησε ότι η κυβέρνηση εισηγήθηκε τις κατευθυντήριες γραμμές για λύσεις του προβλήματος.

Στις παραμετρικές αλλαγές - όπως είπε - εντάσσεται η μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, στα αναλώσιμα υλικά και τις υπηρεσίες υγείας, δύο ρυθμίσεις για την επίτευξη του στόχου κατατίθενται αύριο στη Βουλή.

«Υπάρχει όργιο, δε θέλουμε να είμαστε μέτοχοι» είπε και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η σύγκρουση αν δεν υπάρχει συνεννόηση. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην μείωση της αδήλωτης εργασίας και την μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Πέραν αυτών των περιμετρικών αλλαγών, που - όπως είπε ο κ. Λοβέρδος - όσο κι αν τις παλέψουμε υπολογίζουμε ότι θα φέρουν 2 έως 2,5 δισ. το χρόνο στο σύστημα, τόνισε ότι «πρέπει να μπούμε στην καρδιά του προβλήματος» και εκεί να κάνουμε τις δομικές αλλαγές.

Ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση πρότεινε:

- Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.

- Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις, ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία.

- Διαδοχική ασφάλιση. Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, πρέπει να σημαίνει καμία απώλεια εισοδήματος από την σύνταξή του (φτάνει το 30%).

- Λειτουργία Ενιαίων Τοπικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να υπάρχει κάλυψη για όλο τον πληθυσμό.

- Ενοποίηση και στον τομέα της κύριας και στον τομέα της επικουρικής των φορέων.

- Επαγγελματική ασφάλιση, που θα ενθαρρυνθεί με φορολογικούς όρους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας.

- Ενίσχυση της εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

- Εξομείωση των όρων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα βαρέα και Ανθυγιεινά.

- Πάγιο σύστημα ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων με αλλαγή του πλαισίου που υφίσταται από το 1999.

- Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των γενεών, αφού δεν αρκεί η χρηματόδοτησή του και έχει και τις αδικίες που έχει η έμεση φορολογία.