Skip to main content

Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας βάζει ο Παπανδρέου

Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας έβαλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεσμεύτηκε οι θυσίες του λαού να πιάσουν τόπο. «Θα επανέλθουμε στο δρόμο τη
Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας έβαλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι  θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο. «Θα επανέλθουμε στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης», υπογράμμισε κατηγορηματικά.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα έχει ισχυρή και αποφασισμένη κυβέρνηση που κάνει ό,τι χρειάζεται και σύντομα θα επανέλθουμε στο δρόμο της οικονομικής σταθερότητας, στο δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σε εμάς ανέθεσε ο ελληνικός λαός την ευθύνη να οδηγήσουμε το καράβι στη μεγαλύτερη τρικυμία της πρόσφατης ιστορίας μας. Ξέρω ότι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη στήριξη της κοινωνίας στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση πως «οι θυσίες μας θα πιάσουν τόπο».

«Πολύ πιο άδικο θα ήταν αυτό που θα συνέβαινε στην πατρίδα μας, αν δεν παίρναμε αυτές τις αποφάσεις. Αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια να παίζουν άλλοι με τις τύχες μας, τότε οι συνέπειες θα ήταν αφόρητες. Ούτε μισθούς θα μπορούσαμε να πληρώσουμε, ούτε συντάξεις», ανέφερε.

Εξάλλου, όπως τόνισε, «ή κάνουμε κατεπειγόντως ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε την πατρίδα μας ή συμπεριφερόμαστε άβουλα και ανεύθυνα και καταδικάζουμε την Ελλάδα σε δεκαετίες ύφεσης, παρακμής, διεθνούς απομόνωσης και μαρασμού. Ό,τι πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε. Όσο σκληρό και επώδυνο κι αν είναι, όποιο και αν είναι το κόστος ακόμα και για μένα προσωπικά».

«Ζούμε έναν ιδιότυπο πόλεμο και, όταν έχεις πόλεμο, ζητάς να πάνε στο μέτωπο όλοι, ανάμεσά τους και απλοί άνθρωποι που σε τίποτα δεν φταίνε για το γεγονός ότι προκλήθηκε πόλεμος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη ότι «δεν ζητάμε από κανέναν να πληρώσει τα δικά μας λάθη και τα δικά μας χρέη», ενώ μίλησε για «καλοθελητές που καθημερινά διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τη χώρα μας με προφανείς σκοπιμότητες».

Επανέλαβε, δε, πως η Ελλάδα ζητεί πολιτική στήριξη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εις βάρος της. «Τα όπλα πάνω στο τραπέζι, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους οι κερδοσκόποι. Να εξασφαλίσουμε αποδοτικά αποτελέσματα χωρίς υπονομεύσεις στο πρόγραμμά μας των μεγάλων αλλαγών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ ξεκαθάρησε: «Έφτασε η ώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε το κοινό μας σπίτι -η Ευρώπη- να ενισχυθεί ώστε να είναι σε θέση η πολιτική και όχι οι κερδοσκόποι να ορίζουν τις τύχες των λαών μας. Παλέψαμε εδώ και χρόνια για μια ισχυρή Ευρώπη οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Όμως πολλές δυνάμεις ξεχνούν την πολιτική σημασία του ευρώ, αφαιρούν την ουσία του πολιτικού οράματος στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, που είναι η κοινή προστασία μας, ώστε σε κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Αυτό τελικά μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ίδια την ΕΕ. Κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με ότι ονειρεύτηκαν οι εμπνευστές και οι δημιουργοί της ενιαίας Ευρώπης και του κοινού μας νομίσματος».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει και δριμύτατη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας πως άφησε μία χώρα «στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ένα κράτος διαλυμένο από την οικονομική και κομματική λεηλασία. Όταν κληθήκαμε πριν πέντε μήνες να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ουδείς από εμάς μπορούσε να φανταστεί τι μας περίμενε».

«Νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να διανοηθεί με πόση ανευθυνότητα, με πόση εγκληματική αμέλεια, με πόση ελαφρότητα οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια τη χώρα, τα κρατικά ταμεία, τη δημόσια διοίκηση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «το τίμημα είναι τεράστιο και το το πληρώνουν η χώρα και εκατομμύρια πολίτες που σε τίποτα δεν έφταιξαν. Ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει.  Όπως δεν πρόκειται και να αγνοήσω τη φωνή ολόκληρου του ελληνικού λαού που φωνάζει δυνατά ότι θέλει μια άλλη Ελλάδα, που μας ζητά να αλλάξουμε τα πάντα».

Μάλιστα έθεσε ως στόχο «στο τέλος αυτής της τετραετίας να έχουμε θέσει στέρεες βάσεις για μια νέα, για μια πιο δίκαιη Ελλάδα», ενώ δεν παρέλλειψε να επαναλάβει ότι «για κανένα μας δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις που πήραμε».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου, αναφέροντα το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το φορολογικό νομοσχέδιο, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τη σύσταση ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας και το νομοσχέδιο για την παροχή ιθαγένειας σε οικονομικούς μετανάστες.

Ακόμα αναφορά εκανε στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, στο ΤΕΜΠΕ, στα μέτρα για την πράσινη ανάπτυξη, στο σχέδιο νόμου για τη δραστική μείωση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων, στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης και στις αποφάσεις για την αναβάθμιση του χώρου της Παιδείας, όπως το Καινοτόμο Σχολείο.

Ξυνίδης: «Δεν ήσασταν άβουλοι κ. Σαμαρά ήσασταν μοιραίοι»

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κινήματος, Σωκράτης Ξυνίδης, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα δύσκολη» και «αποφασιστική» τη συγκυρία κατά την οποία διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως εξήγησε, αφενός πρέπει να ξεφύγουμε από τη δίνη της χρεοκοπίας και αφετέρου «η έξοδος να έχει τη σφραγίδα των δημοκρατικών αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση έχουν δύο παραμέτρους: το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας και την κερδοσκοπική επίθεση.

«Όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι η κρίση έχει τη σφραγίδα της ΝΔ», επεσήμανε ο κ. Ξυνίδης και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς άλλαξε χθες θέση, λέγοντας ότι η ευθύνη της ΝΔ είναι ότι δεν απέτρεψαν την πορεία της χώρας και πως για το πρόβλημα ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ στέρησε τη χώρα από κάποια πράγματα. Την άφησε χωρίς πόρους, πρόσωπο και χρόνο», σημείωσε.

«Δεν ήσασταν άβουλοι κ. Σαμαρά ήσασταν μοιραίοι», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ για να προσθέσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει μια διπλή συγγνώμη στον ελληνικό λαό, τόσο για τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας που δημιούργησε όσο και διότι «λιποτάκτησε»: «Γιατί ο κ. Καραμανλής δεν βαρέθηκε, αλλά φοβήθηκε», όπως είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι ελπίζει πως «θα βρουν το θάρρος να κάνουν αυτοκριτική, σήμερα στο συνέδριο».

Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ περίμενε μια πιο αποφασιστική Ευρώπη, εκείνη της αλληλεγγύης και όχι των ηγεμονιών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αποδειχτεί πως η ΕΕ «είναι κάτι βαθύτερο από το άθροισμα αυτόνομων οικονομικών πολιτικών».

Επιπλέον, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τρεις σταθμούς, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και διαφάνεια. Όπως σημείωσε, προϋπόθεση των δύο τελευταίων σταθμών είναι ο πρώτος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να απαντήσουμε που θα βρει η χώρα τα λεφτά να δανειστεί και με τι επιτόκια.

Ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι σε αυτή την πορεία «η κυβέρνησή μας πήρε μέτρα αναγκαστικά και άδικα», εξηγώντας ότι τα χαρακτήρισε ως τέτοια «γιατί υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αυτοί που είχαν τη μικρότερη ευθύνη. Όμως οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας προς τους αδύναμους πολίτες».

Ακόμη, αναφερθείς στο «σταθμό» της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Ξυνίδης είπε ότι μια τέτοια κατεύθυνση δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε για να επισημάνει ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να κάνουν πάρτι στην πισίνα».

«Κάποιοι διερωτήθηκαν αν το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την ψυχή του. Εμείς λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει την ψυχή του», είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ βάζουμε ψηλά τον πήχη της κυβέρνησης».