Skip to main content

Στο τέλος Μαρτίου παραδίδονται οι σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα (φωτο)

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μεγαλύτερης σήραγγας των Βαλκανίων. Στόχος μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες εργασίες.

Ολοκληρώνεται ως το τέλος Μαρτίου η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, με μήκος 25 χιλιόμετρα, από Σκοτίνα μέχρι Ευαγγελισμό, που περιλαμβάνει ανοιχτή οδοποιία, τις δύο σήραγγες των Τεμπών και τη σήραγγα του Πλαταμώνα.

Πρόκειται για κομμάτι του Μαλλιακός - Κλειδί που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενός από τα πλέον δύσκολα τεχνικά τμήματα του ΠΑΘΕ, τμήμα που ανατέθηκε το 2007 και είχε προθεσμία παράδοσης 2011. Με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι πλέον εφικτή η παράκαμψη των Τεμπών, με τα οποία ολοκληρώνεται -δεκαετίες μετά την έναρξη της κατασκευής του- και ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Μετά από καθυστερήσεις, οικονομικές απαιτήσεις αναδόχου και παραχωρησιούχου του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου και στο πλαίσιο των προσπαθειών επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, το υπουργείο Υποδομών πέτυχε μετά απο διαπραγμάτευση, να επανεκκινήσουν οι εργασίες και στο Μαλιακός - Κλειδί ώστε το έργο που έχει εκτελεστεί σε ποσοστό άνω του 90%, να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου 2017.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα, κόστους κατασκευής άνω του 1,1 δισ. Ευρώ, περιλαμβάνει τρεις σήραγγες, με την Τ2, την δεύτερη δίδυμη σήραγγα της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους 6 χλμ., να είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Σπίρτζης: Ο αυτοκινητόδρομος - όνειρο

Το έργο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος προηγουμένως είχε επιθεωρήσει και έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σε σχετικές δηλώσεις για το έργο ο κ. Σπίρτζης είπε:

«Παρακολουθήσατε τη μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων να έχει ολοκληρωθεί. Γίνεται προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες εργασίες, ώστε να πραγματοποιηθεί το όνειρο των γονιών και των παπούδων μας, ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας - Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές διεκδικήσεις κατασκευαστή και παραχωρησιούχου (σ.σ. οι δύο κοινοπραξίες έχουν ουσιαστικά την ίδια σύνθεση), ο κ. Υπουργός σχολίασε:

«Υπήρχαν αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων και μετά από διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε περίπου 36 εκατ.ευρώ. Δόθηκαν λιγότερα χρήματα από εκείνα που είχαν επιδικαστεί. Επίσης, ζητήθηκαν από την παραχωρησιούχο 12 εκατ. ευρώ για πριμ επιτάχυνσης αλλα στη συμφωνία που κάναμε δεν δόθηκε ούτε 1 ευρώ. Το έργο είχε προχωρήσει πάρα πολύ και δεν υπήρχε λόγος να δοθεί πριμ επιτάχυνσης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους σταθμούς διοδίων ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στα Τέμπη και σε όλους τους αυτοκινητόδρομους θα γίνουν οι σταθμοί διοδίων που είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις. «Ο στόχος μας είναι στις αρχές του 2018 να μην έχουμε πουθενά μετωπικά διόδια και να υπάρχει το αναλογικό σύστημα διοδίων».

Με την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, θα ανοίξει μία νέα ομάδα μεγάλων έργων δημοσίου συμφέροντος, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ακόμη μελετητικά ώριμα. Σε αυτά τα επόμενα έργα περιλαμβάνεται το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Θράσιο ενώ υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την επόμενη γενιά έργων. Σε αυτά ανήκουν ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το βόρειο και το νότιο τμήμα του Ε65, οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Η περιπέτεια του ΠΑΘΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήμα Σκοτίνας-Ευαγγελισμού, είναι τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα -Θεσσαλονίκη, που με την σειρά του είναι τμήμα του πολυθρύλητου ΠΑΘΕ, δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι.

Ο ΠΑΘΕ που ξεκίνησε το 1970 με πρώτη εργολαβία το τμήμα Θεσσαλονίκη - Κλειδί, ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί σε όλο του το μήκος. Ο ΠΑΘΕ, μήκους 780 χλμ περίπου, περιμένει να ολοκληρωθεί σε χρόνο μέλλοντα. Το τμήμα Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι δεν έχει ενταχθεί σε προγραμματική περίοδο αλλά τουλάχιστον κοντά με το Μαλιακός - Κλειδί, θα παραδοθεί το Κόρινθος - Πάτρα.

Σε αυτά τα 45 χρόνια, που ο ΠΑΘΕ προσπαθει να κατασκευαστεί, αρχικά έγιναν τα εύκολα, τεχνικά, τμήματα του άξονα, κι έμειναν για αργότερα τα δύσκολα τμήματα όπως τα Τέμπη, ο Πλαταμώνας, η Στυλίδα και η Παναγοπούλα.

Πέραν αυτού, το κόστος ήταν μεγάλο για το ελληνικό δημόσιο ενώ και το σύστημα χρηματοδότησης, με την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών και τραπεζών, έγινε πιο σύνθετο.