Skip to main content

Τέλος εποχής για όλους...

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τελείωσε και αν εξαιρέσουμε τις ομάδες των play-off όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ανασυνταχθούν κάτω από νέα δεδομένα και κριτήρια...

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τελείωσε και αν εξαιρέσουμε τις ομάδες των play-off όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να ανασυνταχθούν κάτω από νέα δεδομένα και κριτήρια...

Στον Άρη μπορεί να μην ήξεραν πριν από 2 μήνες ότι μπορούν να συμμετέχουν στο μίνι πρωτάθλημα που ανακάλυψε τα τελευταία χρόνια η Superleague αλλά μετά το 5 στα 5 το πίστεψαν και είχαν κάθε δικαίωμα να το κυνηγήσουν. Μπροστά τους όμως βρέθηκε μία ομάδα που είχε για πρόεδρο τον άντρα της χρονιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο και επιπλέον έναν Παναθηναϊκό ο οποίος δεν έδειξε ότι μπορεί να μην χάσει μέσα στο Βόλο. Πολλά ειπώθηκαν μετά το τέλος του αγώνα στο Πανθεσσαλικό, τα οποία υποδηλώνουν τον μέγιστο βαθμό της γραφικότητας που διέπει τη χώρα και συγκεκριμένα τη δική μας πόλη. Όποτε μία ομάδα της πόλης μας δεν καταφέρνει το στόχο της τελευταία στιγμή προσπαθεί να πείσει τον κόσμο της ότι δεν φταίει αυτή και η τύχη αλλά μία ανώτερη δύναμη πίσω από αυτήν που δεν την αφήνει να αναπτυχθεί.

Μου θυμίζει το μύθο που είχε καλλιεργηθεί για τις φωτιές στη Ελλάδα τις δεκαετίες του 80' και του 90' ότι τις έβαζαν οι Τούρκοι και τα πρωτοσέλιδα των Σπορ του Βορρά τις δεκαετίες του 70' με τίτλο "κλαίει ο Θερμαϊκός". Όπως πέρσι στον ΠΑΟΚ βρήκαν τις κάρτες του Σπάθα, όντως μπορεί να ήθελε να κρίνει το ματς αλλά δεν χρειάστηκε η δική του βοήθεια, για να καλύψουν και να καταχονιάσουν στη συνήδηση του Παοκτσή το χαμένο πρωτάθλημα έτσι και φέτος η ομάδα του Άρη προσπάθησε να καλλιεργήσει εξ' αρχής το κλίμα πριν την τελευταία αγωνιστική και μετά αφού παρατήρησε ότι ο Παναθηναϊκός χτύπησε τον αγώνα έριξε τα πυρά των κατηγοριών στο διαιτητή Μάνταλο. Σ

τη συνέχεια αφού παρατήρησαν προφανώς τις φάσεις του αγώνα κατάλαβαν ότι ακόμα και ο διαιτητής δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος υπέρ του Βόλου ασχολήθηκαν με τους πανηγυρισμούς των οπαδών του ΠΑΟΚ μετά το 3-2 του Μαρτίν. Το βρίσκω όπως έχω τοποθετηθεί παλαιότερα λογικό σε μία μεγάλη αντιπαλότητα να υπάρχουν τάσεις κομπλεξισμού και καζούρας μεταξύ οπαδών που βρίσκονται στην ίδια πόλη. Όσο αφορά τα πιο σημαντικά ζητήματα των κιτρίνων οι διοικούντες καλούνται πλέον να προγραμματίσουν τη νέα χρονιά με μία πιο σφιχτή πολιτική στα οικονομικά καθώς δεν θα υπάρχουν τα προσδοκώμενα έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι μεταγραφικές κινήσεις και τα νέα συμβόλαια για το 2012 πρέπει να συμβαδίζουν με τα μειωμένα έσοδα του συλλόγου. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα πρέπει να απέχει πολύ από προηγούμενες χρονιές όπου τα συμβόλαια χτυπούσαν κόκκινο και παρατηρούσαμε συμπτώματα Κάμπορά, Χαβίτο όπου φεύγουν για να γλιτώσουν οι ομάδες χρήματα από το υπόλοιπο των δεδουλευμένων.

Στην τούμπα από την άλλη μεριά δεν μπορεί να ξέρει κανείς το αποτέλεσμα των play-off και τη ακριβή πολιτική για το καλοκαίρι. Το μοναδικό δεδομένο είναι και στον ΠΑΟΚ η πολύ προσεγμένη κινητικότητα για να μην παρατηρηθούν και πάλι περιπτώσεις Ζουέλα, Σαβίνι και του 9/48 όπου ανέβασαν στα ύψη το μπάτζετ του δικεφάλου χωρίς κάποια ιδεώδεις διαφορά. Οι περισσότεροι θα πρέπει να συζητήσουν με τη διοίκηση μία μείωση των ετήσιων αποδοχών τους και πολύ περισσότερο ποδοσφαιριστές όπου τα δεδουλευμένα πονάνε όλο το κόσμο που στηρίζει οικονομικά την ομάδα.

Ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς (Τσιρίλο, Σαβίνι, Χαλκιάς, Ίβιτς, 9/48) δεν επιθυμούν να ρίξουν τις απαιτήσεις τους θα πρέπει η διοίκηση να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή ώστε να μην έχει αυτή την πολύ φιλική συμπεριφορά απέναντί τους όπως στο θέμα Βερόν που για μία ολόκληρη χρονιά ήταν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ χωρίς να τον υπολογίζουν. Ας ρωτήσει ο Ζαγοράκης τον συντοπίτη του και πρόεδρο ομάδας Α' εθνικής πως καθαρίζει τέτοια ζητήματα και ένα μήνα πριν τελειώσει το συμβόλαιο φεύγουν όλοι από την ομάδα του. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη πώλησης του Βιεϊρίνια οι φίλαθλοι του δικεφάλου θα καταλάβουν ότι η ομάδα έχει υψηλό στόχο την επόμενη χρονιά και εκτιμώ ότι θα στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη πώληση των εισητηρίων διαρκείας. Άλλωστε όπως θα έχουν καταλάβει οι Κρέσιτς και Βιτόλο δεν καίγονται πολύ για να μείνουν στον ΠΑΟΚ και είναι και οι δύο ποδοσφαιριστές όπου μπορούν να φέρουν χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ.

Ο Ηρακλής πάλι, έδειξε τάσεις αυτοχειρίας για μία ακόμα φορά. Πόσοι φίλαθλοι, πόσοι ρεπόρτερ φώναζαν το καλοκαίρι που μας πέρασε ότι μπορεί να κέρδισε στο τέλος τη συμμετοχή αλλά του χρόνου θα είναι πιο δύσκολα και πρέπει να γίνει το απαραίτητο κουμάντο στα οικονομικά. Δεν λέω καλή η Ρεμολογία να τα φορτόσουμε και φέτος όλα στον Μυτυληναίο και όλα καλά. Δεν είναι έτσι!!! Ο κόσμος εφόσον θέλει να έχει τον έλεγχο της ομάδας πρέπει να ακούει τα αρνητικά. Όλη τη χρονιά που ήταν οι φίλαθλοι του Ηρακλή; Βέβαια η πορεία ήταν τσάμπα χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το ίδιο τσάμπα ήταν και μεγαλοστομίες του καλοκαιριού που αφορούσαν τα διαρκείας και τη γενικότερη προσέλευση στο γήπεδο.

Τι έχει προσφέρει ο φετινός οπαδός του Ηρακλή; Κάποτε νόμιζα ότι ήταν λιγότεροι μαμελούκοι στο θέμα της εισόδου στο γήπεδο και τα τελευταία 2 χρόνια και αυτοί έγιναν μέλη του κινήματος "δεν πληρώνω"! Από την άλλη και η τωρινή διοίκηση του Ηρακλή αντί να κάθεται να ρίχνει και πάλι τις ευθύνες στο Ρέμο και στον Μυτυληναίο να πει στον κόσμο τι έγινε και πάλι θα έχει ραντεβού στην Καμάρα τα βράδια για πορείες και γιατί θα πρέπει να ξανακλείσει τα Τέμπη σε μία εβδομάδα. Όλοι τον Ηρακλή κυνηγούν; Τι έχει και θέλουν να το πάρουν γιατί δεν έχει και τον νέο Μέσι που δεν πουλάει και θέλουν να τον ρίξουν. Ακόμα και για τη γραφική Λάρισα να πουν ότι προσπαθεί να ρίξει τον Ηρακλή θα προσθέσω πως αν ήθελε να κάνει κάτι αντίστοιχο δεν θα πήγαινε στον Πρωθυπουργό της χώρας αλλά θα δούλευε στο παρασκήνιο της ΕΠΟ όπως πέρσι ο άρχοντας της Βοιωτίας.

Προφανώς κάτι κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ξέφυγε και από τη διοικούσα επιτροπή του Ηρακλή αλλά και από νομικό επιτελείο το οποίο φαντάζομαι πως θα έχει. Ελπίζω με τους αναμενόμενους λεονταρισμούς να σωθεί και φέτος η κατάσταση και να μπορέσει ο γηραιός να συμμετάσχει κανονικά στο επόμενο πρωτάθλημα αν και μετά το προηγούμενο διήμερο δεν είμαι το ίδιο αισιόδοξος όπως την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις υπόλοιπες ομάδες της Superleague παρατηρούμε μία μετριότητα, μία διοικητική αστάθεια και κατ' επέκταση μία επερχόμενη ύφεση στην οργάνωση και στη ετοιμασία των ομάδων εν όψει της νέας σεζόν. Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός ικανός να ξεχωρίσει από τη μετριότητα λόγω παράγοντα και μόνο διότι η ομάδα με τον προπονητή που έχει και το υλικό δεν νομίζω ούτε και αυτή να αντέξει Ελλάδα και Ευρώπη με αποτέλεσμα να πάει στην πεπατημένη πρωτάθλημα και κύπελλο. Οι πράσινοι αγωνιστικά αρχίζουν και μιμούνται τη διοίκησή τους. Αλλού πατάνε και αλλού βρίσκονται!

Ο Σισέ έχει ξενερώσει τη ζωή του και οι υπόλοιποι θυμίζουν σκόρπια διαδήλωση. Αν ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ ήταν σε καλύτερη κατάσταση ο ΠΑΟ δεν θα είχε ελπίδα στα play-off. Η ΑΕΚ είναι ίσως η πιο τυχερή ομάδα καθώς την τελευταία στιγμή εξασφάλισε την άδεια με τους μάνα εξ ουρανού Παππά και Νοτιά αλλά ούτε αυτή δείχνει ικανή για κάτι παραπάνω για να μην πω ότι κινδυνεύει να χάσει και το κύπελλο από τον ανεβασμένο και πλέον σωσμένο Ατρόμητου του Δώνη που κακήν κακώς έδιωξαν πριν από 2 χρόνια.

Στις υπόλοιπες ομάδες τα μοναδικά που είναι άξια αναφοράς είναι ο αναμενόμενος αποδεκατισμός του ρόστερ της Καβάλας, η περιπέτεια του ιστορικού Πανιωνίου που αν πέσει εν τέλει μπορεί να κάνει πολλούς χαρούμενους αλλά θα λείψει καθώς είναι από τις κλασσικές ομάδες της Superleague και η ήδη πεσμένη Λάρισα καλά θα κάνει να ξαναρχίσει να οργανώνεται σωστά όπως πριν από 2 χρόνια και να αφήσει σε δεύτερο λόγο τις ανακοινώσεις γεμάτες γραφικότητα και αντιπάθεια προς την πόλη της Θεσσαλονίκης διότι πρώτον δεν είναι καλό να δημιουργείς εχθρούς καθώς δεν έχει το ειδικό βάρος να πορευτεί μόνη της και δεύτερον θυμίζει κατά πολύ τον Άρη του Λάμπρου Σκόρδα που όλοι είδαμε πως κατέληξε...

Υ.Γ. 1 Ούτε στο φιλικό δεν άντεξε να μην παίξει καθόλου παρόλο που εκτέθηκε για ακόμα μία φορά με το χατ-τρικ του μοναδικού επιθετικού του ΠΑΟΚ που μπορεί να σκοράρει άνετα. Πάλι καλά που κατάλαβε ότι το μοναδικό που πρέπει να κάνει από δω και πέρα είναι η υπογραφή αυτογράφων σε μικρά και προφανώς άμαθα παιδάκια...

Υ.Γ. 2 Η συνεργασία Ζαγοράκη-Άγγελου στο φιλικό λέτε να συνεχίσει;