Skip to main content

Τελλόγλειο Ίδρυμα: «Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας» του Οδυσσέα Ελύτη

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής που παρουσιάζει κυρίαρχες όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του

Σε ένα ταξίδι στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη προσκαλεί το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με οδηγό τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού στο πλαίσιο της έκθεσης “Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική” που διοργανώνεται από τις 18 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής που παρουσιάζει κυρίαρχες όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, με μελοποιημένα ποιήματα-τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού.

Η συναυλία θα δοθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, παγκόσμια ημέρα ποίησης. Κυρίαρχα θέματα, άξονες  του έργου του, όπως φύση, γλώσσα, αισθήσεις, λυρικός και υπερβατικός στοχασμός, συνομιλούν με τη μουσική δίνοντας άλλοτε φόρμες τραγουδιού και άλλοτε μουσικής συνοδείας, ενώ ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον εικαστικών έργων του  ποιητή, φωτογραφιών του και βίντεο συμπληρώνουν αυτό το αφιέρωμα στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη.

Τραγουδούν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Δάφνη Πανουργιά
Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αχιλλέας Κυριακίδης
Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος
Βιολί: Στέλλα Τσάνη
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος
Βιολοντσέλο: Λευκή Κολοβού

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 20:00 | Βασιλικό Θέατρο
Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη 546 21

Τιμή εισόδου:
Γενική: 12 ευρώ
Μειωμένη: 8 ευρώ

Κρατήσεις-Προπώληση εισιτηρίων:
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
τηλ. 2310 247 111
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00
Τετάρτη 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00

To Τελλόγλειο Ίδρυμα έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικών εκθέσεων συνεχίζει τα μεγάλα αφιερώματα σε δημιουργούς που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μετά τις εκθέσεις για τους Picasso, Miro, Lautrec, Goya, Beethoven κ.ά., προγραμματίζει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση για τον Μάρτιο-Μάιο 2016 με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη, β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. Στην ίδια ενότητα θα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.). γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λάππας, Λήτη).


Την έκθεση επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, έχοντας τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος στις 18 Μαρτίου 2016 (20ή επέτειος θανάτου του ποιητή), ενώ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών.