Skip to main content

Τελλόγλειο: Διαγωνισμός ζωγραφικής στη μνήμη του Βενετούλια

Από τις 5 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Διαγωνισμός ζωγραφικής: Λουκάς Βενετούλιας» στο Τελλόγλειο.

Από τις 5 ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 –με δυνατότητα παράτασης- θα διαρκέσει η υποβολή έργων για το διαγωνισμό ζωγραφικής που προκήρυξε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη μνήμη ενός μεγάλου ζωγράφου της Θεσσαλονίκης, του Λουκά Βενετούλια.

Πρόκειται για τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Διαγωνισμός ζωγραφικής: Λουκάς Βενετούλιας», στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες ως 35 ετών.

Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων  από τον θάνατο του Λουκά Βενετούλια και γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από πλευράς συμμετοχών.

Οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν από ένα έργο ο καθένας, με θέμα της επιλογής τους και υλικό της προτίμησής τους. Τα έργα του διαγωνισμού θα εκτεθούν σε χώρο του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια, πενταμελής κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρία έργα ανάμεσα στο σύνολο. Το καλύτερο από αυτά θα βραβευτεί με συμβολικό χρηματικό ποσό και στα άλλα δύο έργα θα απονεμηθούν  ισότιμοι έπαινοι. Τα τρία επιλεγμένα έργα θα παραμείνουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Λουκάς Βενετούλιας (1930 – 1984)

Ο Λουκάς Βενετούλιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Ύστερα από τρία χρόνια σπουδών στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έδωσε εξετάσεις στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και σπούδασε ζωγραφική με δασκάλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία και, μετά την αποφοίτησή του, επανήλθε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Παρουσίασε έργα του σε 12 ατομικές εκθέσεις και σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου-κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης του Κ. Κουν και το θίασο της Α. Κατσέλη. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη γραφιστική και την εικονογράφηση βιβλίων και δημοσίευσε άρθρα για την τέχνη σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ιδεολογικά συνεπής και κοινωνικά ενεργός, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος ΔΣ μέχρι και το θάνατό του, και αγωνίστηκε για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, μουσεία, ιδρύματα και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1984. Μετά το θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έργα του παρουσιάστηκαν σε διάφορους χώρους με έργα άλλων καλλιτεχνών.

Αναλυτικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγραφικής «Λουκάς Βενετούλιας» εδώ.