Skip to main content

Τέλη του χρόνου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί - Ξεκινούν οι δοκιμές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων για να δοκιμαστεί το σύστημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «πάνω» στην οποία θα στηριχθεί ο θεσμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, εντός του Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων προκειμένου να δοκιμαστεί το σύστημα και να εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες ή προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά, στην πράξη, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην καλύτερη περίπτωση θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του χρόνου, καθώς το σχετικό πλαίσιο προβλέπει ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα πρέπει να υπάρξει περίοδος 7 μηνών, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (να δηλωθούν τα ακίνητα που προορίζονται για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, να πιστοποιηθούν μεσίτες, δικηγόροι, ιδιώτες κ.ά. που επιθυμούν να μετάσχουν στους πλειστηριασμούς, να ενημερωθεί αναλυτικά το ευρύ κοινό) πριν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί.

Ετσι, αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, τότε οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνουν περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει και πάει πίσω, ανάλογη θα είναι και η καθυστέρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι σε διάστημα 12 μηνών από την εκκίνηση του νέου καθεστώτος το 99% των πλειστηριασμών θα γίνεται ηλεκτρονικά.