Skip to main content

Τέλος Ιουλίου οι πρώτες απαντήσεις για τη δυσοσμία σε Κορδελιό

Τα ΕΛΠΕ έστειλαν τον ειδικό εξοπλισμό στο ΑΠΘ το οποίο μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει συστηματικές μετρήσεις στην περιοχή του Κορδελιού.

του Δημήτρη Παπανίκου

Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένονται κάποιες πρώτες απαντήσεις σχετικά με την αιτία η οποία προκαλεί τη δυσοσμία στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και στην καθηγήτρια Κωνστανίνη Σαμαρά το σύνολο του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διερεύνηση των ουσιών οι οποίες ευθύνονται για τη δυσοσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο εξοπλισμός άρχισε να παραδίδεται τμηματικά από το τέλος Μαΐου και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Αυτό επιβεβαίωσε και η ίδια η κ. Σαμαρά μιλώντας στη Voria.gr.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ είπε ότι πράγματι τα πρώτα κομμάτια του εξοπλισμού έχουν φτάσει στο Εργαστήριο και ως τις 10 Ιουνίου αναμένονται και όλα τα υπόλοιπα. «Στη συνέχεια θα μοντάρουμε τον εξοπλισμό, θα ακολουθήσει η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού και μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουμε τις συστηματικές μετρήσεις στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού». Σύμφωνα με την ίδια τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούν να δημοσιοποιηθούν περί τα τέλη Ιουλίου καθώς προηγουμένως θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη στάθμιση και επεξεργασία των μετρήσεων στο εργαστήριο.

125.000 ευρώ ο εξοπλισμός

Την προμήθεια του ειδικού εξοπλισμού έκαναν τα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία εν συνεχεία τον δώρισαν στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 125.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αέριου χρωματογράφου με ανιχνευτή μάζας και σύστημα θερμικής εκρόφησης, εξοπλισμό τον οποίο δεν διέθετε μέχρι σήμερα το πανεπιστήμιο, αλλά κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να είναι σε θέση οι επιστήμονες να εντοπίσουν τις ουσίες οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία.. Επίσης, θα γίνει και προμήθεια δειγματοληπτικών αντλιών, που είναι αναγκαίες, οι οποίες θα καλυφθούν από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετρήσεις για 18 μήνες

Υπενθυμίζεται ότι η διερεύνηση των ουσιών οι οποίες ευθύνονται για τη δυσοσμία θα διαρκέσει 18 μήνες. Πρόκειται για μια προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, η οποία αφορά την υλοποίηση του εξειδικευμένου αυτού ερευνητικού προγράμματος, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά ο προσδιορισμός δύσοσμων ουσιών στην ατμόσφαιρα πάνω από τη δυτική Θεσσαλονίκη. Στο διάστημα αυτών των 18 μηνών θα γίνονται δειγματοληψίες από τρία σημεία στο Ελευθέριο Κορδελιό, καθώς και χημικές αναλύσεις στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, ώστε να προσδιοριστούν οι θειούχες χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την πρόκληση δυσοσμίας, όπως μερκαπτάνες, σουλφίδια, θειοφαίνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κ.λπ. Το κόστος του ερευνητικού προγράμματος είναι 80.000 ευρώ και καλύπτεται από την Περιφέρεια.

Η κ. Σαμαρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το μυστήριο με τη δυσοσμία σε αυτή την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης θα λυθεί. «Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο αλλά όχι άλυτο» δηλώνει και διαβεβαιώνει ότι το πανεπιστήμιο είναι σε θέση να ανιχνεύσει τις ουσίες οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία προκειμένου να εντοπιστεί στη συνέχεια η πηγή που την προκαλεί.

Μετρήσεις και από ιδιώτη

Μετρήσεις, εδώ και περίπου τρεις μήνες κάνει και μια ιδιωτική εταιρεία, κατόπιν σύμβασης με τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Σύμφωνα με όσα δήλωση στη Voria.gr ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας τα στοιχεία από αυτές τις μετρήσεις αποστέλλονται κατ’ ευθείαν στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να τα επεξεργαστεί και να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα.

Για τα αποτελέσματα των μετρήσεων ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο όμως, όπως σημειώνει ο κ. Σούλας «εμείς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επιστημονικά αυτές τις μετρήσεις γι’ αυτό τις αποστέλλουμε στην Περιφέρεια». Οι μετρήσεις της ιδιωτικής εταιρείας θα συνεχιστούν για περίπου δύο μήνες ακόμη και καλύπτουν το σύνολο της περιοχής στην οποία εντοπίζεται το πρόβλημα της δυσοσμίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το φαινόμενο είναι σε ύφεση το τελευταίο διάστημα «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι την επόμενη ώρα ή αύριο δεν θα γίνει και πάλι έντονο».

Ο κ. Σούλας τονίζει ότι οι στόχοι της δημοτικής αρχής είναι, πρώτον να διαπιστωθεί εάν οι ουσίες οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία είναι βλαβερές για τους κατοίκους, δεύτερον να εντοπιστεί η πηγή που προκαλεί τη δυσοσμία και τρίτον όλα αυτά να σταλούν στη Δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. «Να ξέρετε ότι εμείς δεν εξαιρούμε κανέναν από το κάδρο των ευθυνών. Όποιος ευθύνεται θα πληρώσει» υπογραμμίζει ο κ. Σούλας.