Skip to main content

Τέλη Φεβρουαρίου το νέο ΤΕΜΠΜΕ

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, εξήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους φορέων της Θε
Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, εξήγγειλε η κα Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη, στην πρώτη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΣΕΒΕ, του ΒΕΘ, του ΕΒΕΘ και του ΕΕΘ.  Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα παρέχει εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής και σε επιχειρήσεις που έχουν μικρή (λογιστική) κερδοφορία και οι οποίες αποκλείονται από τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων. 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι έθεσαν τις δικές τους ανησυχίες και τις δικές τους προτάσεις. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας, η απόκτηση εθνικής εξαγωγικής πολιτικής, η αναδιοργάνωση των φορέων και εργαλείων ενίσχυσης της εξωστρέφειας, η απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αύξηση του χρόνου εξόφλησης των δανείων, καθώς και η νομοθετική κατοχύρωση του επαγγέλματός του.

Πρώτα οι άδειες λειτουργίας και μετά ο έλεγχος

Η κυρία Κατσέλη γνωστοποίησε στο ΕΕΘ ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τη θεσμική λειτουργία των επιχειρήσεων εξετάζεται η πρόταση που είχε καταθέσει το Επιμελητήριο. Σύμφωνα με την πρόταση, οι άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων θα εκδίδονται με την υποβολή, από την επιχείρηση, υπεύθυνης δήλωσης ότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και σε επόμενο στάδιο θα ακολουθεί έλεγχος.

Παράλληλα, η κα Κατσέλη γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχτούν τρία προγράμματα ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να ανοίξει νέος κύκλος για την ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

«Η υπουργός έδειξε ενδιαφέρον να λύσει προβλήματα της αγοράς. Ξέρει τα θέματα και ευχόμαστε όσα ακούσαμε να γίνουν πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

 Ανάγκη για αναδιάρθρωση της παραγωγής με την χρήση αναπτυξιακών εργαλείων

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Θωμαΐδης, υπογράμμισε στην υπουργό, τη σπουδαιότητα των εξαγωγών και κατέθεσε την πρόταση του ΣΕΒΕ για ένα νέο καινοτόμο Σύστημα στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας. «Το σύστημα αυτό θα πρέπει να σχεδιασθεί για να καλύψει τις υφιστάμενες αδυναμίες και να οδηγήσει μέσα στην επόμενη πενταετία στο διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών», τόνισε.

Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στην υιοθέτηση δράσεων εξωστρέφειας στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και τόνισε ότι η εξειδίκευση και η  αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε την ανάγκη της περιφέρειας για την έμπρακτη υποστήριξη της ανάπτυξής της και της στενής συνεργασίας με το ΥΠΟΙΑΝ, που κάνουν επιτακτική και δραματικά επίκαιρη την παρουσία και τη λειτουργία του Υπουργείου στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η Υπουργός κα. Κατσέλη αναγνώρισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, τον κατακερματισμό των φορέων που ασχολούνται με την εξωστρέφεια, την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων Υπουργείων, τη μη διασύνδεση του εσωτερικού εμπορίου με τις εξαγωγές, το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο και τη μη στοχευμένη και αναποτελεσματική προώθηση στο εξωτερικό. Τόνισε την ανάγκη για αναδιάρθρωση της παραγωγής με την χρήση αναπτυξιακών εργαλείων (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και την αποκέντρωση των πόρων στις περιφέρειες και στα υπουργεία με προγραμματικές συμβάσεις με το ΥΠΟΙΑΝ.

Η κα. Κατσέλη ζήτησε τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για κίνητρα για εξαγωγική δραστηριότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο νέο αναπτυξιακό νόμο που θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα, καθώς και για δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας για την εξειδίκευση των προγραμμάτων του Υπουργείου, σε τομεακό (ΕΠΑΝ ΙΙ) και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ως προς το θεσμικό όργανο που θα ασχολείται συστηματικά με την πολιτική εξωστρέφειας, επιδιωκόμενο είναι η αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), καθώς εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες αλληλένδετες, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του Συμβουλίου με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και τα επιμέρους εθνικά των άλλων χωρών μελών.


ΒΕΘ: Θετική αντιμετώπιση από την υπουργό

Το πρόβλημα της ρευστότητας τόνισε στην υπουργό και ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Σωτήρης Μαγόπουλος. Ο πρόεδρος υπογράμμισε τα αιτήματα του ΒΕΘ, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα αύξησης του χρόνου εξόφλησης των δανείων του ΤΕΜΠΕ από ένα χρόνο για όσους έχουν ήδη οφειλές, ενώ για τα καινούργια έως 5 χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την κα Κατσέλη δήλωσε: «Οφείλω να παραδεχτώ ότι η υπουργός ήταν ΄διαβασμένη΄ και γνώριζε όλες τις προτάσεις που έχουμε κάνει στη κυβέρνηση. Φάνηκε ότι έχει πρόθεση να βοηθήσει, ωστόσο αυτό θα φανεί στην πράξη».

Την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Β. Αιγαίο και Σποράδες ζήτησε το ΕΒΕΘ

Την ευκαιρία να συναντηθεί με την υπουργό είχε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΔΕΘ κ. Δημήτρης Μπακατσέλος. Ως πρόεδρος της ΕΒΕΘ, ο κ. Μπακατσέλος, επικεντρώθηκε σε τρία βασικά θέματα  που όπως είπε χρήζουν άμεσων και δραστικών λύσεων. Συγκεκριμένα υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών για την υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ αναφέρθηκε και στη ναυτιλία.

Ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε από την υπουργό την άμεση σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες, ένα θέμα που κρίνεται ακόμη πιο αναγκαίο μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη.

Ως πρόεδρος της ΔΕΘ, ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε από την υπουργό να υπάρξει σύντομα απόφαση για την κατασκευή και τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.

ΕΚΘ: Να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic STEEL

Τη μεσολάβηση της υπουργού, ώστε να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic STEEL, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ζήτησε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος. Σημειώνεται ότι το θέμα έχει «κολλήσει», καθώς ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της η κατά 30,8% μέτοχος της εταιρίας, Τράπεζα Πειραιώς.

 ΟΛΘ: Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα «αντικατάστασης» της διοίκησης στην ΟΛΘ ΑΕ

Εντός του Φεβρουαρίου πρόκειται να αποσταλεί στην κ. Κατσέλη αναλυτικό υπόμνημα με τα ζητήματα που «τρέχουν» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Λάζαρος Καναβούρας, μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση με την υπουργό. Σχετικά με το θέμα «αντικατάστασης» της διοίκησης στην ΟΛΘ ΑΕ, ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι οι παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου έχουν ήδη αποσταλεί εγγράφως, ενώ ειπώθηκαν και κατ΄ ιδίαν.

Στις συναντήσεις της υπουργού με τους φορείς συμμετείχαν ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο Γ.Γ. Στέφανος Κομνηνός και η ειδική γραμματέας, Μαρία Παπαγεωργίου