Skip to main content

Τελειωτικό χτύπημα για την αγορά η αύξηση του ΦΠΑ

Από 720 έως 840 ευρώ, ήτοι ένα μισθό το χρόνο, εκτιμάται ότι θα στοιχίσει σε κάθε μικρομεσαίο νοικοκυριό η αύξηση του ΦΠΑ, ενώ οι απώλειες για την τσέπη μας είναι πολύ μεγαλύτερες, εάν υπολογιστεί η α
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Από 720 έως 840 ευρώ, ήτοι ένα μισθό το χρόνο, εκτιμάται ότι θα στοιχίσει σε κάθε μικρομεσαίο νοικοκυριό η αύξηση του ΦΠΑ. Οι απώλειες, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερες, εάν υπολογιστεί η αύξηση στις τιμές της βενζίνης και των τσιγάρων. Οι έμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα νέα μέτρα, τα οποία όπως υποστηρίζουν θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους εμπόρους, καθώς όσο κόβεται το εισόδημα του καταναλωτή τόσο λιγότερο ρευστό κατευθύνεται στην αγορά.

«Μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζουμε επιβάρυνση 60-70 ευρώ κάθε μήνα.Αν προστεθεί και η επιβάρυνση στην βενζίνη και στα άλλα είδη, με τηνταυτόχρονη μείωση των μισθών, θα υποχωρήσει κατά πολύ η αγοραστικήδύναμη του καταναλωτή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΚΑ, Βασίλης Λύγκας.

Καταναλωτές και οι έμποροι υποδέχονται παγωμένοι τα νέα μέτρα, που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση. Ήδη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν προχωρήσει σε περικοπές στην αγορά βασικών προϊόντων, ενώ οι επαγγελματίες που εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης μετρούν τις πληγές τους από την πτώση του τζίρου τους, που κυμαίνεται από 10% έως και 40%.

«Αν στην κυβέρνηση υπολογίζουν με βάση τη σημερινή κατανάλωση ότι θα μειώσουν το έλλειμμα, κάνουν λάθος. Η κυβέρνηση δε θα έχει περισσότερα έσοδα, όπως υπολογίζει, γιατί η κατανάλωση θα μειωθεί. Από τη στιγμή που οι μισθοί είτε θα παραμείνουν αμετάβλητοι είτε θα περικοπούν, θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Με τα νέα μέτρα οι καταναλωτές θα ξοδεύουν λιγότερα και το κράτος δε θα έχει τις εισπράξεις που υπολογίζει», σημειώνει ο κ. Λύγκας.

«Δε φταίει ο Έλληνας καταναλωτής για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά φταίνε για την κρίση και αυτοί που φοροδιαφεύγουν, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη και η μείωση των δαπανών του δημοσίου», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, υπογραμμίζει ότι τα νέα μέτρα θα λειτουργήσουν καταστροφικά, καθώς όσο κόβεται το εισόδημα του καταναλωτή τόσο λιγότερο ρευστό κατευθύνεται στην αγορά.

«Το ζητούμενο είναι το χρήμα να κάνει τον κύκλο του στην αγορά. Χρειάζεται τόνωση της ρευστότητας και όχι περικοπές και αύξηση του ΦΠΑ. Αν η κυβέρνηση υπολογίζει ότι τα λεφτά πρέπει να τα εισπράξει από την αγορά, οι έμποροι θα πρέπει να έχουν κατανάλωση, για να μπορέσουν να έχουν αυξημένο ΦΠΑ», υπογραμμίζει.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Γιώργος Λαβιδάς, η πτώση του τζίρου αγγίζει ήδη το 40% και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. «Ο καταναλωτής έχει φτάσει να ζητά μισό λάχανο», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι το θέμα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.

«Μαύρο» βλέπει το αύριο και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης, ΄΄Ελπίς΄΄, Σάββας Κιουρετσίδης, καθώς ο τζίρος είναι ήδη πεσμένος κατά 30-40% και η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη. «Θα αγοράζω ακριβότερα από τους προμηθευτές, θα αναγκάζομαι να πουλάω ακριβότερα και οι καταναλωτές δε θα έχουν χρήματα, για να αγοράσουν», επισημαίνει.

Δεδομένη θεωρεί την αρνητική επίδραση στους τζίρους των αρτοποιείων και ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης "Προφήτης Ηλίας", Νεόφυτος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τζίρος είναι ήδη κατά 20% πεσμένος. «Η αύξηση του πετρελαίου και του ΦΠΑ θα δημιουργήσει μεγάλες αναταραχές στον κλάδο μας», τονίζει.

Τέλος, το μικρότερο πρόβλημα δείχνουν να αντιμετωπίζουν οι κρεοπώλες, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Εμμανουηλίδης, ο κλάδος θα καταφέρει να αντεπεξέλθει, λόγω των χαμηλών τιμών του κρέατος. «Ο τζίρος μας είναι πεσμένος κατά 10-15% και με τα νέα μέτρα αναμένεται να σημειώσει επιπλέον κάμψη, αλλά θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα», αναφέρει.