Skip to main content

Telegraph: Οι ΗΠΑ θέλουν τη Φον ντερ Λάιεν επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2024

Φέρονται να απέρριψαν τον Μπεν Γουάλας ως υπερβολικά φιλο-ουκρανό

Ο Τζο Μπάιντεν πιέζει να τοποθετηθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Βρετανού υπουργού Αμυνας Μπεν Γουάλας, αναφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph του Λονδίνου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να είναι η προτιμώμενη των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την απόρριψη του κ. Γουάλας από τον Λευκό Οίκο, με σκοπό την ανάληψη της θέσης αυτής από το φθινόπωρο του 2024.

Την Τρίτη, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν για παράταση ενός έτους για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας από τον Οκτώβριο του 2014, ώστε να ηγηθεί της συμμαχίας μέχρι του χρόνου το φθινόπωρο.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ήλπιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν διάδοχο του κ. Στόλτενμπεργκ στην ετήσια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο.

Πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθούσε να πείσει την κ. Φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, να διαδεχθεί τον κ. Στόλτενμπεργκ, εν μέσω φόβων ότι δεν θα προκύψει κατάλληλος υποψήφιος τους επόμενους 12 μήνες.

«Θα έχουμε πρόβλημα την επόμενη χρονιά, όταν θα γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από ό,τι φέτος», είπε μια δεύτερη πηγή.

Ο κ. Μπάιντεν και η κ. Φον ντερ Λάιεν έχουν οικοδομήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας στενούς διατλαντικούς δεσμούς σχετικά με την Κίνα, την Ουκρανία και το κλίμα, ανέφερε άλλη πηγή.

Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, η επικεφαλής της Κομισιόν «βασίζεται πλέον στην Ουάσιγκτον για θέματα πληροφοριών», πράγμα που σημαίνει εγκατάλειψη της προηγούμενης προσέγγισης, όταν οι πληροφορίες από ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούνταν οι βασικές πηγές ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το γεγονός ότι η κα Φον ντερ Λάιεν μιλάει άπταιστα γαλλικά μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξή της και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γερμανίδα πολιτικός είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα ήταν τιμή της να συμπεριληφθεί στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά ο εκπρόσωπός της είπε ότι δεν θα μπορέσει να αναλάβει αυτή τη θέση «ούτε τώρα ούτε στο μέλλον».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σε προσωπικές συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η κα Φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν θα μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, που έχει προγραμματιστεί η εκλογή του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόρριψη Γουάλας

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ακόμη την απογοήτευση του Λονδίνου για την απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Γουάλας από την Ουάσιγκτον.

Ο Βρετανός υπουργός θεωρούνταν το φαβορί μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας. Ωστόσο, ήταν ακριβώς η υπερβολικά ενεργή βοήθεια προς το Κίεβο που προκάλεσε σημαντική ένταση μεταξύ του επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Αμυνας και της Ουάσιγκτον.

Η Telegraph επισημαίνει ότι ο κ. Γουάλας προχώρησε πολύ περισσότερο στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η Telegraph τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έμεινε πολύ απογοητευμένη με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γουάλας. Σύμφωνα με πηγές στη βρετανική κυβέρνηση, οι φιλοδοξίες του Γουάλας δεν έμελλε να πραγματοποιηθούν λόγω της θέσης του ίδιου επικεφαλής του Λευκού Οίκου, που εμπόδισε την έγκρισή του για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, πιστεύεται ότι ο κ. Μπάιντεν, όταν συζητούσε για τους υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής της συμμαχίας, άκουσε τη θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες επέμεναν ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ να είναι εκπρόσωπος ενός κράτος μέλος της Ε.Ε. Λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Γουάλας παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταλείψει τις αξιώσεις του σε μια θέση στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Καθημερινή, Daily Telegraph, TASS